İthalatta dampinge karşı önlem

Almanya ve İsveç menşeli temizlik, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan "sodyum perkarbonatlar"ın ithalatında dampinge karşı önlem uygulanacak. İthalatta dampingi nedir, damping önlemleri nedir?

Yeni Şafak
Söz konusu ürünün ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretimde zarara neden olduğu tespit edildi.

Ekonomi Bakanlığının, İthalatta Haksız Rekabeti̇n Önlenmesi̇ne İli̇şki̇n Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Almanya ve İsveç menşeli "sodyum perkarbonatlar"ın ithalatına yönelik başlatılan damping soruşturması tamamlandı.

Söz konusu ürünün ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretimde zarara neden olduğu tespit edildi.

Bu sebeple, Almanya menşeli söz konusu ürünün ithalatında Solvay Chemicals GmbH firması için CIF bedelinin yüzde 5'i, diğer firmalar için yüzde 12'si oranında önlem uygulanacak. İsveç menşeli ithalatta da tüm firmalar için bu oran yüzde 12 olacak.

İTHALATTA DAMPİNG NEDİR?

Bir malın normal değerinden (ihracatçı veya menşe ülkedeki iç piyasa satış fiyatından) daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine damping denir. Dampingli ithalattan zarar gördüğünü iddia eden yerli üretim dalı, söz konusu ithalata önlem alınması için usulüne uygun hazırlanmış bir başvuruyu İthalat Genel Müdürlüğü’ne iletebilir. Başvuru üzerine ilgili Mevzuat çerçevesinde gerekli şartların sağlanması halinde soruşturma açılabilmekte ve soruşturma sonucunda damping, zarar ve illiyet bağının tespit edilmesi durumunda önlem alınabilmektedir.

EKONOMİ
En fazla fiyatı artan ürün

EKONOMİ
En çok LPG seviyoruz

EKONOMİ
Yeni anneye en az bin 877 lira