Devlet Su İşleri Genel Müdürü Ali Rıza Diniz yaptığı açıklamada, Melen Barajı'nın 1990'lardan başlayarak yoğun göç alan İstanbul'da, suyun arz ve talep dengesinde meydana gelen bozulmayı düzeltmeye yönelik geliştirilen "Büyük İstanbul İçmesuyu II. Merhale Projesi Melen Sistemi"nin, depolama tesisi olduğunu söyledi.
Melen Barajı'nın uzunluğunun 945 metre, temelden yüksekliğinin 124 metre, gövde dolgu hacminin 2 milyon 80 bin metreküp olduğunu belirten Diniz, barajda 694 milyon metreküp suyun depolanacağını kaydetti.
Barajın 215 milyon liraya mal olmasının planlandığını dile getiren Diniz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 2014 yılında barajın temelini attığını belirtti.
Diniz, bu yılın sonunda tamamlanması öngörülen Melen Barajı için 2015 yılında 186 milyon lira kamulaştırma bedeli harcandığını ifade etti.
Barajda yüzde 53 fiziki gerçekleşme sağlandı
Melen Barajı'nın önemine değinen Diniz, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Barajı'nda yüzde 53 fiziki gerçekleşme sağlandı" diye konuştu.
Barajın İstanbul'un geçmişte yaşadığı içme suyu sorununu çözeceğine dikkati çeken Diniz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu baraj dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul'un geçmişte karşılaştığı içme suyu meselesini çözecek devasa bir tesistir. İstanbul'un en büyük eksikliği şimdiye kadar bu çapta büyük bir depolama hacimli barajın inşa edilmemiş olmasıydı. İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacını karşılamaya yönelik projelendirilen Melen Barajı tamamlandığında kente yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su temin potansiyeli oluşturulacak."
İstanbul'un, Türkiye'nin her anlamda kilit şehri olduğunu vurgulayan Diniz, "İstanbul için sadece Melen Barajı'nı inşa etmeyeceğiz. Melen Projesi dışında Sungurlu ve Osmangazi barajlarını da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu iki proje de çok önemli tesislerdir. Bu iki barajımız da tamamlandığında yılda 300 milyon metreküp içme suyunu daha İstanbullu vatandaşlarımıza temin edeceğiz" dedi.