İşbirliği TANAP ile taçlanacak

Başbakan Binali Yıldırım, Doğu Akdeniz’in enerji alanında önemli bir bölge olduğunu belirterek, “Buradaki yeni kaynakların sahalardan en büyük pazarlara ulaştırılmasında doğal ulaşım yollarının en önemli güzergahından biri de yine Türkiye’dir” dedi.

Yeni Şafak Haber Merkezi
İşbirliği TANAP ile taçlanacak

Kongrenin açılış oturumunda konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise, Doğu Akdeniz’in enerji alanında önemli bir bölge olduğuna işaret etti. Buradaki yeni kaynakların sahalardan en büyük pazarlara ulaştırılmasında doğal ulaşım yollarının en önemli güzergahından birinin Türkiye olduğunu vurguladı. Özellikle Kıbrıs Adası etrafındaki hidrokarbon kaynaklarının her iki tarafa ait olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, “Rum liderliğinde, önümüzdeki günlerde Doğu Akdeniz’de tek taraflı tasarruflardan kaçınılmasını, uzun zamandan beri telkin etmekteyiz” dedi.

ENERJİ POLİTİKALARI REFAH-HUZUR ÜRETMELİ

Türkiye’nin dünya hidrokarbon kaynaklarının 5’te 3’üne komşu durumunda olduğuna dikkat çeken Yıldırım, “Bizim için enerji, dünyanın sayılı ekonomileri arasına girme hedefimizde de başlıca lokomotif unsurlardan bir tanesidir. Enerji politikalarımızla ulaşmaya çalıştığımız milletin refahı ve huzurunu sağlamaktır” ifadelerini kullandı. Yıldırım; barış ve işbirliğini destekleyen bütün komşu bölge ülkelerinin enerji güvenliğine de katkı sunmayı önemsediklerinin altını çizdi.

TÜRKİYE YAPICI ÜLKE ROLÜNDE

TANAP'ın devreye girmesiyle Türkiye’nin Azerbaycan’dan her yıl ilave 6 milyon metreküp doğalgaz alacağını belirten Yıldırım, bu gazın transatlantik boru hattıyla Avrupa’daki tüketici ülkelere ulaşmasının mümkün hale geleceğini dile getirdi. Yıldırım, “Türkiye bu kongrenin konusuyla uyumlu olarak enerji geleceğimize bir köprü oluşturmaktadır. Doğu Akdeniz kaynaklarının Avrupa’ya ulaştırılmasına her zaman yapıcı bir rol oynamaya hazırdır ve kararlıyız” dedi.

SİNOP VE AKKUYU 2023’TE HAZIR

2023 hedeflerinin yenilenebilir enerji payını yüzde 30 seviyesine ulaştırmak olduğunu kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: “Bu çerçevede yenilenebilir kaynaklardan enerji üretirken aynı zamanda teknoloji bağlamında kendimizi daha da geliştirmeyi ve küresel iklim değişiklikleri mücadele çabalarına daha fazla katkı sağlamayı öngörüyoruz. Sinop ve Akkuyu’daki nükleer santralinin 2023’de hayata geçirmeyi öngörüyoruz.”