İş dünyasından iflas erteleme yasağına destek

FETÖ ile ilişkili şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönündeki yoğun şikayetler üzerine getirilen yasak ekonomi çevrelerinde olumlu karşılandı. İş dünyası örgütleri, sürecin geçici olduğunu ve ekonomik yaşama etkisi olmayacağı görüşünde. MÜSİAD Genel Başkanı Olpak “Olağanüstü hal süresi boyunca iflas ertelemenin askıya alınması kabul edilebilir bir uygulamadır” dedi.

Yeni Şafak

FETÖ ile ilişkili şirketlerin iflas ertelemeye başvurdukları yönündeki yoğun şikayetler üzerine Resmi Gazete'de önceki gün yayımlanan Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile iflas erteleme taleplerinin OHAL süresince yasaklanmasına iş dünyası örgütlerinden destek geldi. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, iflas erteleme kanununun zor durumda olan firmaların sağlıklı bir şekilde hayatını devam ettirebilmesi için iyi niyetle çıkarılmış bir uygulama olduğunu söyledi.

Olpak, “Hükûmetimiz 15 Temmuz öncesinde, iflas ertelemenin zorlaştırılmasına yönelik bir çalışmayı kanunlaştırmak üzere çalışmalarını hızlandırmıştı. Maalesef bu son olaylar sebebiyle uygulamaya giremedi." diye konuştu. Türkiye'de günümüzde ticari hayatta bir olağanüstülük olmadığını, kötü niyetle yapılması mümkün olan uygulamaları engellemek için proaktif davranılması gerektiğini belirtti.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca da iflas erteleme ile ilgili olarak OHAL kapsamında yapılan dondurma faaliyetinin gerçek anlamda ihtiyacı olanlara sıkıntı doğuracağını, ancak istismar edildiği için geçici durdurulmasının anlaşılabilir olduğunu Koca, şunları kaydetti:

İSTİSMAR ARAŞTIRILSIN

“Bu meselenin de FETÖ ile bağlantılı insanlar tarafından istismar edilip edilmediğinin anlaşılması için böyle bir tedbir alındığı anlaşılmaktadır. Şimdi gerekli incelemelerin yapılarak istismar edenle, zorunlu erteleme alanların ayırt edilmesi beklenmektedir."

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise istismarı engelleyecek ve alacaklıları koruyacak yeni bir düzenleme ihtiyacının bulunduğunu dile getirdi. Bahçıvan, iflas erteleme imkanının son aylarda amacından saptırılarak istismar edildiğine yönelik endişelerin ve şikayetlerin arttığını gözlemlediklerini, İSO olarak bu konudaki duyarlılıklarını önceki haftalarda hükûmet ile paylaştıklarını bildirdi.

Sürekli bir kısıtlama olmayacak

Birçok firma uzun yıllar ticari faaliyetlerini sürdürürken gerek operasyonel riskler gerek finansal riskler gerekse de sair dış etkenler yüzünden ekonomik çöküntü yaşayabiliyor. Bu nedenle birçok ülkede iflas ve hacizin etkilerini azaltmak için bu yöntem deneniyor. İş dünyası da yasağı geçici olarak niteledi.

YENİ BİR DÜZENLEME ZATEN ŞART

İflas ertelemenin revizyonu noktasında mutabakata ulaşıldığını belirten Bahçıvan, şu görüşleri dile getirdi: "Bu çerçevede gerçekten finansal zorluk yaşamakta olan iyi niyetli firmalar ile birlikte alacaklıları da koruyacak, ancak istismarı da engelleyecek nitelikte yeni bir düzenleme yapılması gerektiğine inanıyoruz."

SAĞLIKLI PİYASA İÇİN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ise iflas erteleme müessesinden FETÖ ile ilişkili yapıların yararlanmalarının önüne geçilmesinin Türkiye'nin güvenliği için çok önemli olduğunu vurguladı. Çağlar, "Son derece olumlu bir tedbirdir. İnanıyorum ki bu sürecin sonunda ticaret yapan firmalar daha sağlıklı piyasa koşullarında yollarına devam edeceklerdir" diye konuştu.