IMF, Ukrayna savaşının küresel etkisini değerlendirdi: Küresel ekonomi ve siyasi düzen değişir

Uluslararası Para Fonu (IMF), Rusya-Ukrayna savaşının uzun vadede küresel ekonomik ve siyasi düzeni temelden değiştirebileceğini açıkladı. Savaşın ticarete ve tedarik zincirlerine zarar verdiğinden büyümeyi yavaşlatacağı, enflasyonu yükselterek tüm küresel ekonomiyi etkileyeceği uyarısı yapan kuruluş, bazı bölgelerde de istikrarsızlık riskini artıracağını vurguladı

Dış Haberler
Arşiv

IMF, Rusya’nın Ukrayna’daki işgalinin küresel ekonomideki etkilerine dair açıklamalarda bulundu. Siyasi krizin ekonomik krizleri de tetikleyebileceği belirtilirken karamsar bir tablo çizildi.

Beklenen senaryoya göre ekonomik büyümeler yavaşlarken enflasyon da tüm dünyayı etkisi altına alacak. Bu durumun uzun vadede küresel ekonomik ve siyasi düzeni yeniden şekillendireceği tahmin ediliyor.

DEĞİŞİKLİK TEMELDEN YAŞANACAK

FİYATLAR ARTACAK

Söz konusu ekonomik gidişat içerisinde pandeminin etkilerine de değinilirken Ukrayna’daki işgalin küresel ekonomiye vereceği zararın altı çizildi ve dünya çapında hiperenflasyona işaret edildi. Bu da satın alınan ürünlerin fiyatlarının hızla yükseleceği anlamına geliyor. Yapılan açıklamada, “Çatışma, küresel ekonomiye, büyümeye zarar verecek ve fiyatları artıracak büyük bir darbedir” ifadesine yer verildi.

GIDA GÜVENLİĞİ RİSKİ YÜKSELİYOR

Batı ve Doğu’da farklı etkiler

Küresel ekonomik düzende yaşanacağı öngörülen değişikliklerin Batı ve Doğu’da farklı sonuçları olabileceği dile getirildi. Batı için riskin daha çok gıda güvenliği konusunda olması beklenirken Doğu’da ise enerji problemlerinin daha çok görülmesi tahmin ediliyor. Diğer yandan Ukrayna’daki işgal sonrası üç milyonu aşkın mültecinin Doğu Avrupa ülkelerine göç etmesinin de bölgeyi kısa vadede ekonomik anlamda zorlayacağı kaydedildi.

Rusya’da enflasyon patladı

EKONOMİ
AB'den yeni yaptırım paketi: Rusya 3,3, milyar avro gelir kaybı yaşayacak

DÜNYA
ABD'den Rusya'ya yeni yaptırım hamlesi: Petrol yasaklanıyor

DÜNYA
Rusya'da ekonomik yaptırım endişesi: Günlük hayata yansımaya başladı