İklim değişikliğine karşı alternatif üretim planı: Akdeniz'de kahve Marmara'da pamuk

Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkisini azaltmak için alternatif ürünler belirliyor. Akdeniz’de kahve ağacı öne çıkıyor. Marmara’da kışların ılık geçmesiyle zeytinlikler yaygınlaşıyor, sıcak ve kurak yazlar pamuk üretimini kolaylaştırıyor. Bölgede meyve bahçelerinin de artacağı öngörülüyor.

Yasemin Asan
Arşiv

Türkiye, iklim değişikliğinin tarım üretimine olası etkilerine karşı şimdiden önlemlerini alırken, bu doğrultuda bölge ve il bazında ürün deseni planlaması için düğmeye bastı. İklim değişikliği nedeniyle tarımsal üretimde öngörülen yüzde 25’lik düşüşü minimum seviyede tutmak için kapsamlı bir planlamaya soyunan Türkiye, tarımsal üretimin değişen iklim koşullarına nasıl tepki vereceğini, yeni üretim sistemlerine geçişin nasıl olacağını da netleştirecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/01/16/03/05/resized_59299-b41f7d3cc3bcrc3bcndeseni2.jpg

SUYA GÖRE PLANLAMA

BÖLGEYE ÖZEL TESPİTLER YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iklim değişikliği ve tarım değerlendirme raporuna göre, Akdeniz Bölgesi’nde iklim değişikliğine yönelik alternatif bitki olarak kahve ağacı yetiştiriciliği ön plana çıkıyor. İç Anadolu Bölgesi’nde ise geçen yıl kuru tarım alanlarında yetiştirilen arpa, buğday, çavdar, mercimek ve nohut gibi ürünlerde kuraklıktan dolayı hissedilir oranda verim kaybı yaşandığı vurgulanıyor.

EKONOMİ
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçiye ekstra girdi desteği sağlayabilme konusunda çalışıyoruz

MARMARA’DA MEYVE BAHÇELERİ

Çaya heyelan önlemi

Değişen iklim koşullarıyla birlikte Karadeniz Bölgesi’nde kuraklığa dayanıklı ürünler üzerinde çalışmalar yapılıyor. Sahil kesimlerinde Isabella kokulu üzümü, narenciye, Karadeniz hurması, ve ceviz tarımının yaygınlaştırılmasına dönük çalışmalar devam ediyor. İç kesimlerde ise çilek, şeftali, kiraz, Artvin’de, özellikle erozyonla mücadelede de kullanılan kapari bitkisi yetiştiriciliği giderek yaygınlaşıyor. Fındık kalitesinin korunması, aflatoksin, küf, çürük oluşumunun önlenmesi ve ürün muhafazası amacıyla fındık ve depolama tesislerinin yaygınlaştırılması planlanıyor. Çay bahçelerinde ise, heyelan tehlikesi bulanan alanlarda heyelan oluşumunu engellemek için, projelendirilmiş drenaj sistemi yapılması öneriliyor.

Ege'de kaba yem ekimi

EKONOMİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nda fırıncıya ucuz odun