İhracat dijital ortama taşınıyor

Türkiye, yurt dışı ürün ve hizmet satışlarında e-ihracat faaliyetlerinin payını artırmak için yeni nesil ticaret ağlarını artırıyor. Ticaret Bakanlığı’nın kurduğu ‘Türkiye e-İhracat Platformu, KOBİ’lerin pazar payını artıracak önemli bir kapı olacak.

Burak Karaca
Arşiv.

Son yıllarda ihracat potansiyelini sahaya yansıtmaya başlayan KOBİ’ler, artık birçok pazarda adlarından söz ettiriyor. Özellikle e-ihracat ve e-ticaret olanaklarının gelişimi sayesinde birçok firma kısa sürede ürün ve hizmetlerini küresel pazara taşımayı başardı. Yakın zamanda devreye alınması beklenen ‘Türkiye e-İhracat Platformu’ ile bu alandaki ticaretin daha da artması bekleniyor. Bu alana sağlanan KOSGEB destekleriyle birlikte ihracat sürecindeki sorunlar en kısa sürede çözülecek ve ihracatçı dijitalin avantajıyla küresel rekabette bir adım öne geçecek. İhracatçıların B2B (firmadan firmaya) satış modeli yanında B2C (firmadan tüketiciye) modelini de etkin şekilde kullanmaları sağlanacak. Hiç ihracat yapmamış KOBİ’lerin ürünlerini yurt dışına ihraç edebilmelerini sağlayacak destek paketleri uygulanacak.

HEDEF ORTA VADEDE 30 MİLYAR DOLAR

E-ticaret içerisinde e-ihracatın payı yüzde 20’lere kadar geldi. Türkiye’de şu anda 40 milyar dolara kadar gelen e-ticaret hacminde ise e-ihracatın payı 1,7 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Türkiye’de KOBİ’lerin sadece yüzde 25’i e-ticaret yaparken, yüzde 4’ü e-ihracat faaliyeti yürütüyor. Türkiye’deki e-ihracat hacminin devlet tarafından sağlanan desteklerle birlikte kısa süre içerisinde 3 kat büyüme göstererek 5 milyar doları aşması bekleniyor. Ticaret Bakanlığı, e-ihracatın genel ihracat içindeki payının yüzde 10’a çıkarılması adına firmalara önemli destekler sunuyor. E-ihracatta yüzde 10’luk hedefin tutturulmasıyla satış hacminin orta vadede 30 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.

KOBİ’LER SÜRECE HIZLI AYAK UYDURDU

Türkiye genelinde birçok işletme artık hem fiziksel hem de dijital kanallar üzerinden satışlarını aynı anda yürütebiliyor. Salgın sürecindeki hızlı dönüşüm, birçok firmanın bu alandaki yatırımlarını da artırmasını zorunlu kıldı. İki farklı kanal üzerinden satış yapma yekinliğine kavuşan KOBİ’ler talep artışıyla birlikte üretimini güçlendirdi. Ar-Ge ve Ür-Ge gibi kavramlara ayak uydurmayı başaran firmalar, e-ihracat faaliyetine de hızla ayak uyduruyor.

İNOVATiF ÜRÜNLE BİR ADIM ÖNE GEÇİN

Mikro işletmelerden orta büyüklükteki firmalara kadar her kesimde ihracata açılmak artık oldukça kolaylaştı. Bu gelişme her ne kadar satışların artırılması için cazip olsa da rekabetin de bir o kadar artması anlamına geliyor. Söz konusu rekabette firmaları öne çıkaran en önemli husus ise inovasyon. Yapılmayanı yapan ve rakiplerini ekarte eden KOBİ’ler ihracatını katlarken, sert rekabetten de en az ölçüde etkileniyor.

EKONOMİ
Hizmet ihracatı 100 milyar doları aşacak

EKONOMİ
Tarım sayımı 2026’da bitecek

EKONOMİ
İsrail destekçisi ödeme sistemlerine İBB kucak açtı