Her Amerikalının evinde var

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkan adayı Mustafa Selçuk Çevik, "Amerika’da Türk taşının kullanılmadığı ev yok diyebilirim" dedi. Çevik, maden sektöründe en fazla Çin'e ihracat yaparken ikinci sırada ABD'nin olduğunu da kaydetti.

Yeni Şafak
Amerika’da Türk taşının kullanılmadığı ev yok.

2017 yılını yüzde 25 artış ile tamamlayan maden ihracatçısı, Türk doğal taşı ile özellikle ABD pazarında kalitesiyle ön plana çıkıyor. Çevik, ilk 11 aylık rakamlara göre ABD’ye 269 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Sektör ihracatını artırmak için marka oluşturmanın önemine dikkat çeken Çevik, “Bizim en büyük eksiğimiz marka ve mermer lobisi oluşturmamamız. Eğer bir mermer lobisi olsaydı, bizim Amerika’da bir markamız olurdu. İtalyanların çok ciddi bir markası var. Bizim de Türk mermeri vurgusuyla markalaşmamız lazım. Amerika’da Türk taşının kullanılmadığı ev yok diyebilirim. Bir yapı yapılıyorsa Türk taşı kullanılıyor. Ama bir markamız yok. Türk mermerinin bir kalite standardı da yok. Bizim en çok yönelmemiz gereken konulardan biri kalite standardını oluşturmak olmalı” diye konuştu. Türkiye’nin işlenmiş mermer ihracatında ilk sırada Amerika, ikinci sırada Suudi Arabistan, ardından ise Irak geliyor’’ dedi.

AMERİKA İKİNCİ SIRADA

Sektörün en çok ihracat gerçekleştirdiği pazarlar hakkında bilgi veren Çevik, "Maden sektörü ihracatında ilk sırada uzun süredir olduğu gibi yine Çin Halk Cumhuriyeti yer alıyor. Bu ülkeye ihracatımız yüzde 23 artarak 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çin’i yüzde 12,5 artış ve 437,5 milyon dolar ihracatla ABD izledi. İlk 11 aylık rakamlara göre, hem doğal taşta hem de mineral ihracatında en büyük pazarımız uzunca süredir Çin Halk Cumhuriyeti. Çin’e 882 milyon dolar doğal taş, 666 milyon dolar mineral ihracatı gerçekleştirdik. Doğal taş ihracatında Çin’i 269 milyon dolarla ABD ve 97 milyon dolarla Suudi Arabistan takip ediyor. Mineral ihracatında ise 206,7 milyon dolarla Belçika ve 140 milyon dolarla İtalya Çin’i izliyor" dedi.

EKONOMİ
11 rekor ile dünyanın en büyüğü olacak

EKONOMİ
İş arayana 725 lira

EKONOMİ
Çok önemli KİT açıklaması