Helal pazarın neresindeyiz

Dünya genelindeki 1,8 milyar kişilik Müslüman nüfus, yılda 2,1 trilyon dolarlık harcama yapıyor. Bu devasa ekonomik büyüklüğün yarısından fazlasını gıda harcaması oluşturuyor. Global İslam ekonomisinin ikinci büyük gıda pazarı olan Türkiye’nin; finans, seyahat ve kozmetikte aynı performansı sergileyememesi dikkat çekiyor.

Haber Merkezi
Türkiye, helal gıdanın ikinci büyük pazarı.

Büyüklüğü 1,8 milyar kişiye ulaşan dünyadaki Müslüman nüfus; 2017’de 2,1 trilyon dolarlık harcamada bulundu. Dinar Standard’ın yeni yayımlanan Global İslam Ekonomisi Raporu 2018/19’a göre bu harcamanın en önemli kalemini gıda oluşturuyor. Geçen yıl 1 trilyon 303 milyar dolar olan Müslüman nüfusun küresel gıda harcamasının 2023’te 1 trilyon 863 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Geçen yıl 61 milyar doları bulan kozmetik harcamasının ise yıllık ortalama yüzde 6,9’lük büyümeyle 2023’te 90 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Benzer şekilde seyahat sektöründe de yüzde 6 civarında bir büyüme bekleniyor.

HELAL GIDANIN İKİNCİ BÜYÜK PAZARIYIZ

Geçen yıl 3 trilyon 438 milyar dolar olan dünyadaki İslami finans sektörünün büyüklüğünün ise 2023’te 3 trilyon 809 milyar dolar ulaşması öngörülüyor. Yıllık ortalama yüzde 7,7 büyümesi beklenen finans sektörünün yıllık büyüme ortalamasının diğer sektörlerden daha hızlı olması bekleniyor. 1,7 trilyon dolarlık İslami Fintech büyüklüğünün ise beş yıl içinde 2,4 trilyon dolara ulaşması hesaplanıyor.

Nüfusunun potansiyeline paralel olarak helal gıda tüketiminde dünyana ikinci sırada bulunan Türkiye, finans, seyahat ve kozmetik gibi kategorilerde aynı performansı gösteremediği görülüyor. Helal gıda tüketiminde ikinci olan Türkiye, geçen yıl yılda 127 milyar dolarlık harcama yaptı. Helal kozmetikte dördüncü olan Türkiye, bu sektördeki yıllık harcaması 3.4 milyar dolar civarında bulunuyor. Seyahat harcamalarında dokuzuncu sırada bulunan Türkiye, geçen yıl 6 milyar dolar harcama yaptı.

FİNANSTA GİDECEK ÇOK YOLUMUZ VAR

Finans gibi önemli bir kulvarda da Türkiye’nin yeri gerilerde. İslami finansta dokuzuncu büyük ülke olan Türkiye’nin bu alandaki büyüklüğünün 54 milyar dolarla sınırlı olması dikkat çekiyor. Ancak İstanbul’un uluslararası bir finans Merkezi haline getirilmesi hedefine bağlı olarak son yıllarda atlan adımlar ve kamu eliyle kurulan katılım bankaları İslami finans sektörünün büyümeye devam edeceğini gösteriyor. Sektörü yeni oyuncuların girmesiyle yüzde 6 civarında bulunan İslami finansın bütün finans sektörü içerisindeki payının orta vadede yüzde 10’a çıkması öngörülüyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/06/01/02/resized_74eae-d6d56977dekupeimg20181105wa0000.jpg

Dünyanın en büyük helal fuarı İstanbul’da

Cumhurbaşkanlığı himayesinde 29 Kasım-2 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek olan 6. İslam İşbirliği Teşkilatı(İİT) Helal Expo Fuarı, birçok sektörden temsilciyi biraraya getirecek. Dünyanın en büyük helal organizasyonu olarak gösterilen fuarda, finans, turizm, kozmetik, tıp, kimya, ambalaj, makine, İslami yaşam ve muhafazakar moda gibi birçok ilgili sektörden 250’yi aşkın uluslararası firma katılımı bekleniyor. İstanbul Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek organizasyona 72 ülkeden 30 bin katılımcı bekleniyor.

EKONOMİ
Yaptırım İran’a riski dünyaya