Hakkını aramak için dilekçe verdi, tazminatsız kovuldu: Yargıtay hak arayan işçiye sahip çıktı

Bursa’da doğum sonrası mesaiye yeniden başladığı iş yerinde işverene çalışma şartlarındaki aksaklıkları ifade ettiği bir dilekçe veren kadın işçi, tazminatsız kapı önüne konuldu. Mağdur kadın işçiye müjdeli haber ise Yargıtay’dan geldi. 22. Hukuk Dairesi, dilekçenin verilmesinin kadın işçinin ’hak arama hürriyeti’ içerisinde değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay, hakkını arayan mağdur kadın işçiye güzel haberi verdi.

Kadın işçi, doğum sonrası üç yıldır çalıştığı şirketteki mesaisine başladı. İşveren çalışma koşullarının değiştirilmeyeceğini ve 24/48 olan vardiya düzeninde çalışması gerektiğini bildirdi. Bunun üzerine işverene yazılı dilekçe ile başvuran genç anne, işverence yazılı fesih bildirimi yapılmaksızın İş Kanunu’nin 25/2. maddesine göre

İş yerinde 24 saat nöbet, 48 saat istirahat esaslarına göre çalışma süresi mevcut olduğuna dikkat çeken 2. İş Mahkemesi, işçi tarafından imzalanan sözleşmede sürenin işveren tarafından belirleneceği, işçinin bu süreye uymaması halinde işverenin iş akdini feshedebileceğinin yer aldığını vurguladı.

EKONOMİ
Yargıtay’dan işverenlere kötü haber: Prim ödemeleri fazla mesai yerine sayılamaz

Dava dosyası Yargıtay'a gitti

İşçinin dilekçesinde "Haksız ve kanunsuz olarak baskı ile yapılanlar ne akla ne mantığa sığmaktadır. Bu şartlar altında çalışmam mümkün değildir. Görmezden gelinen bu durumun düzeltilmesini rica ediyorum" ifadelerini kullandığı hatırlatıldı. Mahkeme, davacının iş akdinin haklı nedenlerle feshedildiği gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı talebinin reddine karar verdi. Kararı davacı kadın temyiz edince dava dosyası Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin gündemine geldi.

Yargıtay ise, kararında davacının yasal düzenleme yapılan emziren anne pozisyonunda olması nedeniyle çalışma saatlerinin yasaya göre düzenlenmesini işverenden talep ettiğini dile getirdi. İşverenin yasalara aykırı olarak davacının durumunu yok sayarak eski çalışma düzeni olan 24/48 vardiyalı olarak çalışmasının zorunlu olduğunu şifahen beyan etmesi üzerine davacı tarafından yönetime dilekçe verildiği vurgulandı.

EKONOMİ
Memurun zamlı maaşı belli oldu: En düşük memur maaşı 4 bin lira