Gurbetçi turist daha çok harcıyor

Türk turizmi geçen yıl Rusya ile yaşanan kriz ve hain darbe girişiminden dolayı zor bir sezon geçirdi.

Yeni Şafak Arzu Kurum

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak-Mart dönemine ilişkin turizm istatistikleri, 2017 itibariyle toparlanma sürecine giren sektörü gurbetçi vatandaşların büyük katkı verdiğini gösterdi.

250 DOLAR DAHA FAZLA HARCIYORLAR

Turizm geliri bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 azaldı ve 3 milyar 369 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması 696 dolar, yabancıların ortalama harcaması 637 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 880 dolar olarak dikkat çekti.

Gurbetçilerin genel olarak yurt dışından gelen diğer turistlerden daha fazla harcadığını söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, “Yurt dışında yaşayan Türk uyruklu vatandaşlarımıza bir çağrıydı bu. Doğrudur. Çünkü Tük asıllı vatandaşlarımızın hem kalış süresi uzundur hemde harcamaları paket turla gelen ve normal münferit olarak ziyaret eden misafirlere göre daha farklı ve yüksektir” dedi. Ayık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda yaptığı ‘Komşunu da al gel’ çağrısının olumlu etkisini de bu yıl beklediklerini ifade etti.

NOKTA ATIŞI GİBİ ÇAĞRI

Türkiye’ye gelen vatandaşların ortalama üç hafta ve üzerinde kaldığına dikkati çeken Osman Ayık, “Hem tatil yapıyorlar hemde eş, dost, akraba ziyaretlerinde bulunuyorlar. Ve bunun yanı sıra başka türlü harcamalar da yapıyorlar” diye konuştu. Hedef kitle olarak gurbetçi vatandaşların seçilmesinin nokta atışı olduğuna vurgu yapan Ayık, “Biz zaten uzun süredir bu proje üzerinde çalışıyorduk. Buradaki sayıyı ne kadar çok büyütürsek sektöre o kadar çok katkı sağlamış oluruz” değerlendirmesinde bulundu.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/04/30/07/33/resized_389ad-a381f1c9yerlituristgumrukkapisiaa3.jpg

3 milyar doları kişisel masraf

Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) yüzde 71,8’i yabancı ziyaretçilerden, yüzde 28,2’si ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Söz konusu dönemde yapılan harcamaların 3 milyar 103 milyon 695 bin doları kişisel, 266 milyon 58 bin doları ise paket tur harcamalarından oluştu.