Güçlü Türkiye’yi görmezden gelemezler

Türkiye’nin son 10 yıldaki büyüme performansına dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, erişilebilir bir pazar olan Türkiye'nin nüfusunun 18 AB ülkesinin toplamından daha fazla olduğunu belirtti. Şimşek, “Eğer biz kendi evimizi düzene sokarsak hiçbir ülke Türkiye’yi bu kadar önemli bir güçken görmezden gelemez” dedi.

Ekonomi Servisi
Mehmet Şimşek.

İstanbul'da düzenlenen TRT World Forumu'nda konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önemli mesajlar verdi. Küreselleşmenin hız kesmesinin, artan korumacılığın, yaşlanan dünya nüfusunun, yüksek borçluluğun ve iklim değişikliğinin getirdiği problemlerin yeni bir çağın başlangıcını gösterdiğini belirten Şimşek, bu problemlerin küresel büyüme ve küresel ticaret hacmi üzerinde gelecek 5 yılda olumsuz etkide bulunacağını söyledi.

Şimşek, dünyada artan yaşlılığın küresel büyümeye de olumsuz etkisinden bahsederek, Türkiye'nin bu alanda önemli bir avantaja sahip olduğunu, bu durumun da hizmet sektörüne ve turizme pozitif etki ettiğini bildirdi.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜME POTANSİYELİ BÜYÜK

Türkiye'nin coğrafi konumunun sunduğu avantajlara dikkat çeken Şimşek, büyük bir üretici olan Türkiye'nin yakın ülkelerle bu özelliğini geliştirebileceğini söyledi. Son 10 yılda Türkiye'nin büyüme performansına işaret eden Şimşek, Hindistan ve Çin haricindeki gelişmekte olan ülkelere göre birçok şeyi daha iyi yaptıklarını vurguladı.

Şimşek, erişilebilir bir pazar olan Türkiye'nin nüfusunun 18 AB ülkesinin toplamından daha fazla olduğunu kaydederek, "Eğer burada biz kendi evimizi düzene sokarsak hiçbir ülke Türkiye'yi bu kadar önemli bir güçken görmezden gelemez. Türkiye hala ciddi bir büyüme potansiyeli sunmaktadır” diye konuştu.

4,9 milyar $’lık portföy girişi oldu

Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programdan bahseden Bakan Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sürdürülebilir yüksek büyüme, kalıcı refah artışı ancak ve ancak fiyat istikrarı ile mümkündür. Bu sebeple en temel önceliğimiz enflasyonla mücadeledir. Programız başarılı bir şekilde işliyor. Programın olumlu yansımaları finansal göstergelerin ardından makro göstergelerde de görülmeye başlandı. Büyümede dengelenmeye doğru yol alırken cari açık düşüyor, enflasyonda ivme kaybı var ve rezervlerimiz artıyor. Son dönemde ülkemize yönelik yabancı yatırımcı ilgisi arttı. Portföy yatırımlarına, haziran-eylül döneminde 4,9 milyar dolar giriş oldu.”

Ateşkes çağrısına cesaretleri yok

İklim değişikliğinin yanı sıra dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan çatışmalara işaret eden Bakan Şimşek, "Artık en temel kurallara bile saygı duyulmuyor. Gazze'de olanlara bakın. Bazı ülkeler ateşkes için bile çağrıda bulunamıyorlar. Buna bile cesaretleri yok. Şu anda içinde bulunduğumuz dünya böyle bir dünya. Henüz bir hegemon güç ve diğer pek çok oyuncu yeni sistemin nasıl şekilleneceğini konuşuyor bu da pek çok belirsizlik getiriyor küresel büyüme için” dedi.

EKONOMİ
Türkiye'de tasarım patenti alan pelet sobalar Avrupa'yı ısıtıyor

EKONOMİ
Asgari ücret pazarlığı pazartesi başlıyor: İşte masadaki rakamlar

EKONOMİ
Kuyumcular uyarıyor: Piyasadaki 'sahte altın'a dikkat