Gözler S-400'de

Türkiye ile Rusya'nın yüksek irtifa hava savunma sistemi S-400 konusunda anlaşmaya vardığına dair Kremlin'den ilk açıklama bugün gelirken, gözler Türkiye'nin acil ihtiyacı olan bu sisteme çevrildi. İki aşamalı programın ilk adımını 'satın alma', ikinci adımını ise 'yerli üretim' oluşturuyor. Gelişmelerin sürmesi durumunda Rusya, üç sistemi hazır olarak ilk sevkıyatta teslim edebilir. Milli Savunma Bakanı Işık da "Görüşmelerde ilerleme var ama bugün imza noktasında değiliz" dedi.

Yeni Şafak
Ankara, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde eksikliği bir kez daha hissedilen hava savunma sistemlerinin tedariği için önemli çalışmalar yapıyor.

Türkiye'nin füze ve hava savunma sistemi ihtiyacına yönelik olarak başlatılan program, çeşitli anlaşmalar ışığında kararlılıkla devam ediyor. İki farklı yöntemle hazırlanan projede ilk aşamayı satın alma yoluyla acil ihtiyacı temin etme yöntemi oluşturuyor. İkinci aşama ise Türkiye'nin yerli ve milli hava ve füze savunma sistemini hayata geçirmesi.

Çalışmalar kapsamında Rusya'dan dikkatleri çeken bir gelişme paylaşıldı. Rusya Devlet Başkanı'nın Sözcüsü Dmitri Peskov tarafından verilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-400 sistemlerinde anlaştı.

Anlaşmanın hayata geçirilmesi halinde; Türkiye, acil ihtiyacı olan uzun menzilli hava savunma sistemini Rusya'yla birlikte geliştirecek.

Türkiye için ilk olacak

S-400'lerin alınmasıyla birlikte Türkiye için de savunma alanında bir ilk gerçekleşecek. Bu kapsamda Türkiye ilk kez 'kullanımı kendisine ait olan' bir füze savunma sistemiyle askeri faaliyetlerde bulunabilecek.

NATO'nun diğer üyeleri de kullanıyor

NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya'dan savunma sistemi konusunda anlaşmasının oluşturacağı durum da tartışmalara konu olmuştu. Elde edilen bilgilere göre NATO'nun diğer üye ülkelerinde de Rusya'dan alınan benzer sistemler aktif olarak kullanılıyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/15/03/17/resized_c8bca-064eb60cs400fuze1.png

"Başımızın çaresine bakmak durumundayız"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta Rusya temasları sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya'dan hava savunma sistemleri (S-400) satın alınması konunda görüşmeler yaptıklarını açıklayan Erdoğan, "NATO içinde bu imkanları yakalayamıyorsak, o zaman elbette başımızın çaresine bakmak durumundayız" dedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/15/03/13/resized_ac3f0-11d4ade0resized_19ad6f268af99resized_4b14a43469c57ucak.jpg

"En yakın Rusya"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Şubat ayının sonunda yapmış olduğu açıklama ile S-400 sürecine işaret etmişti.

Bakan Işık'ın açıklamasından öne çıkan ifadeler şöyle:

"İnşallah Türkiye kendi hava ve füze savunma sistemini geliştirecek. Ama bu noktaya gelene kadar ihtiyacımızın karşılanması için çok değişik ülkelerle, şirketlerle görüşüldü. Çin noktası vardı en son vazgeçilmişti. Ama şimdi tekrar yapılan görüşmelerde en yakın şu ana kadar Rusya'nın S-400 füzeleri gözüküyor. Burada da yapılan çalışmalarda, görüşmelerde belli bir ilerleme sağlandı ama henüz yarın imza atacak noktada da değiliz. Belirgin bir ilerleme sağlandığını söylemek durumundayım."

Milli Savunma Bakanı Işık, bugün de gelişmelerin ardından değerlendirmelerde bulundu. Bakan Işık, "Görüşmelerde ilerleme var ama bugün imza noktasında değiliz" dedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/03/15/02/53/resized_b2498-2d145391resized_8544b9f41deb9dekupefikri.jpg

Rusya 'hazırız' mesajı vermişti

Rusya Sanayi Bakanı Denis Manturov da, ilgili anlaşmanın imzalanması halinde S-400 füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye sevk edilebileceğini duyurdu. İlk iddialara göre de anlaşma durumunda Rusya, üç sistem S-400'ü hazır olarak Türkiye'ye sevk edebilir. Anlaşma kapsamında S-400'ün hangi sürümüyle projenin başlatılabileceği ise henüz açıklanmadı.

GÜNDEM
S-400'ler Türkiye’nin radarında

GÜNDEM
S400 modeli kapıda