Gecikmenin nedeni dijital tabela temini

Kapıya menü asma uygulaması başlayalı 17 gün oldu ancak işletmelerin çoğu listeleri henüz asmadı. Bunun sebebi, firmaların kalıcı tabela kullanmak istemesinden kaynaklanıyor. Oysa, yönetmeliğe göre; kafe ve restoranların dışına görünür bir şekilde asılan kağıt liste bile yeterli. İşletmelerin, dijital pano siparişi vermesi de uygulamanın yaygınlaşmasını yavaşlatıyor.

Mehmet Ali Parto
Arşiv.

Gıda sektöründe fiyat standartını sağlamak ve tüketiciyi korumak için menü düzenlemesi devreye alınırken, konuyu yanlış anlayan bazı işletme sahipleri uygulamaya geçmemekte ısrarcı. Özellikle son günlerde İstanbul'da denetimler artarken; Ticaret Bakanlığı ekipleri, yönetmelik gereği kurallara uymayan firmalara ürün başına 2 bin 172 lira ceza kesiyor.

PAHALI PANOYA GEREK YOK

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin daha şeffaf bir şekilde alışveriş yapabilmelerini sağlamak adına işletmelere 1 Ocak’tan itibaren fiyat listesini giriş kapılarına asma ve tüm masalara koyma zorunluluğu getirdi. Düzenlemenin ardından 17 gün geçmesine rağmen işletmelerin büyük çoğunluğu listeleri henüz asmadı. Bunun en önemli nedeni ise, firmaların menü için kalıcı tabela ya da liste istemeleri. Ayrıca, restoran-kafelerin, uygulamayı yanlış ve eksik anladığı da ortaya çıkıyor. Çünkü yönetmeliğe göre, esnafın kapı önüne görünür bir şekilde fiyat listesini asması yeterli olacak. Elektronik tabela veya büyük fiyat bilgileri şart değil. İşletme sahipleri ise, pahalı tabelalar ve büyük fiyat panoları için sipariş veriyor bu da uygulamanın yaygınlaşmasını engelliyor. Mevcut şartlarda menülerin bir an önce asılması gerektiği belirtiliyor.

Sayit Karabağlı

BÜYÜK FİRMALAR DAHA YAVAŞ DAVRANIYOR

Gezdiğimiz restoran ve kafeler; tabela siparişi verdiğini ve istenilen rakamların yüksek olduğunu bu yüzden de menü listelerini koymadıklarını belirtiyor. Özellikle büyük, kurumsal işletmelerin daha yavaş davrandığını ve listelerini küçük çaplı dükkanlara kıyasla daha az astığını fark ettik. Esnafın bazıları için bu konu bahane olmuş. İşletmelerin 'Yaptırmışken sağlam bir şey olsun' düşüncesiyle hareket ettiğini ifade eden Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Sayit Karabağlı, şunları kaydetti:

“Esnafın fiyatları sergilemesi kendi faydasına olacak. Yönetmelikteki gibi kağıt listeler de kapıya asılabilir. Tarife kartonları yeterli olabilir, odamızdan alınabilir. Bunlar yaklaşık 500 liraya mal edilebiliyor. Vatandaş ilk aşamada mevcut şartlara göre hareket etmeli, elindeki listeleri hızlıca asmalı. Onlar, sağlam kalıcı bir şey istiyor. Zamanla listeler vitrinde olacak."

Görünür olması ve okunabilmesi yeterli

Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte, şu ifadeler yer alıyor: "Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu iş yerinde, yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinde ise giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde asılır, takılır veya konulur.” Bu da gösteriyor ki tek şart, müşteri tarafından görünür ve kolay okunabilir olması.

EKONOMİ
Avrupa tahvillerine rekor talep: 1 trilyon euroya ulaştı

EKONOMİ
Türkiye'nin otomotiv yan sanayi ihracatı rekor kırdı: Zirvede Almanya var

EKONOMİ
Renault sevenleri üzecek zam: Megane'nın fiyatı BMW ve Mercedes'e yaklaştı