Uluslararası insani yardım kuruluşu Oxfam'ın desteğiyle iki yıl önce hayata geçirilen imalathanede, tonlarca hurma kurutulup işlenerek "acve" denilen bir tür hurma ezmesi elde ediliyor.
Hasat mevsiminde imalathanede 71 Gazzeli kadın çalışıyor. Ancak hasat mevsimi sadece 2 ay sürüyor. Diğer aylarda ise çalışan sayısı 8'e düşüyor.
İmalathanede yıl boyu çalışan 8 kadın, hurma ile unlu mamüller yaparak Gazzelilere eşsiz tatlar sunuyor.
"Hem çalışanız, hem de hissedarız"
İmalathane çalışanlarından İntisar Ebu Mindil, Gazzeli kadınlar olarak işletmenin kuruluşunda maddi destek sağladıklarını ve bizzat işin içinde yer aldıklarını belirtti.
"Biz hem çalışanız, hem de hissedarız" diyen Ebu Mindil, imalathanenin bölge ekonomisine katkısına da dikkati çekti. Ebu Mindil, "Burası bizim yaşam düzeyimizi iyileştirdi" ifadesini kullandı.
İmalathanenin hurma yetiştiricilerine yeni bir kapı açtığını belirten Ebu Şuayb, "Hurma yetiştiricileri daha önce meyveleri yaş olarak muhafaza edemedikleri için çok fazla zarar ediyordu. Hurma ağacından alınacak ekonomik verimi maksimize etme fikri buradan geldi. Bu şekilde işleme faktörünü kulanarak acve ve reçel gibi ürünler üretmek fikri oluştu." diye konuştu.
Ebu Şuayb, Oxfam iş birliğinde hayata geçirilen imalathanenin finansmanı için Gazzeli kadınların yanı sıra Filistin Kalkınma Fonu ve İslami yardım kuruluşlarının destek olduğunu dile getirdi.
"Kalite ve rekabet faktörünü gözettik"
Ürünlerin kalitesinden övgüyle bahseden Ebu Şuayb, şunları söyledi:
"İlk başlarda ürünlerin çok fazla ilgi görmemesinden endişeliydik. Ancak ürünlerin kalitesi ve rekabet faktörlerini gözettik. Çarşılarda örnek ürünler dağıttık. Ramazan ayının gelmesiyle talep arttı. 22 gün içinde yaklaşık 10 tonluk stoklarımızın tümü tükendi."
Filistin Tarım Bakanlığı, Gazze Şeridi'ndeki yaş hurma üretim miktarının bu yıl 11 bin tonu aşabileceği tahmininde bulunuyor.