FETÖ’cü müfettiş için yönetmelik oyunu

Terör örgütü FETÖ'nün parasal kaynaklarını garanti altına almak için yönetmelik oyunu ile kendi müfettiş kadrosunu oluşturduğu ortaya çıktı. Örgüt, müfettişleri sayesinde, şirketler üzerinde her türlü baskıyı yapma imkanı buldu. 2013'te 2 kez vergi müfettişliği giriş sınavında yapılan değişiklik sonrasında 5 bin kişi kuruma alındı.

Yeni Şafak Cahit Saraçoğlu

Terör örgütü FETÖ unsurlarının, parasal kaynaklarını artırmak için şirketler üzerinde türlü entrikalarla yaptığı baskılara, bir yenisini de kendisine yakın denetim elemanı oluşturma yöntemi ile sağladığı ortaya çıktı. Bu kapsamda ilki 27 Mart 2013 tarihinde bir anda müfettiş alımı konusundaki yönetmelikte değişiklik yapılmasının nedeni şimdi yapılan araştırmada ortaya çıktı. 2013 yılında 5 Haziran ve 2 Ekim tarihlerinde olmak üzere 2 kez vergi müfettişliği giriş sınavında değişiklik yapıldığı dikkat çekti. Böylece yönetmeliğin 2014 yılında yeniden değiştirilmesine kadar geçen sürede 5 bin kadar vergi denetim elemanı alımında FETÖ'cü bazı girişlerin olmasının sağlandığı dile getiriliyor.

MALİYE'DE SIKI TAKİP

Kamuda sayıları 70 bine ulaşan görevden el çektirilen terör örgütü FETÖ'cü personelin bin 500 kadarı Maliye Bakanlığından oldu. Maliye Bakanlığı'ndaki görevden el çektirilenlerin yaklaşık 800'ünün Vergi Denetim Kurulu'ndan (VDK) olduğu öğrenildi. Çünkü 27 Mart 2013 tarihli “Vergi Denetim Kurulu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” ile Vergi Müfettiş Yardımcılığı'na giriş koşulları değiştirilmişti. Bu kapsamda, fen ile edebiyat fakültelerinin matematik, istatistik, fizik, kimya ve biyoloji bölümünden mezun olanların Maliye Bakanlığında çalışmasının önü açılmıştı. Konu, o günlerde işsiz öğretmenler müfettiş olacak' haberleri gündeme gelmişti.

5 BİN KİŞİYİ KAPSADI

Yönetmelik değişikliği sadece 27 Mart tarihiyle sınırlı kalmadı. 5 Haziran ve 2 Ekim tarihlerinde de yönetmelik değişikliği yapıldı. VDK ise ilki 7 Eylül'de bin 500 kişiyi kapsayan ikincisi de 28 Eylül 2013 yılında 3 bin 500 kişinin alımını sağlayan sınav yaptı. Yönetmelik gereği KPSS'ye girenlerden herhangi bir puan türünden 80 ve üzeri puan alanlar vergi müfettişliği sınavına katıldı. Maliye Bakanlığı o tarihte yönetmelik değişikliği ile ilgili şunları vurgulamıştı: “Vergi Müfettiş Yardımcısı olabilmek için sadece Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler ile Hukuk Fakültelerinden mezun olma koşulu aranmayacak. Üniversitelerimizin mühendislik programlarından mezun olanlar da Vergi Müfettiş Yardımcılığı mesleğine kabul edilecek. Eğitim, Fen ve Edebiyat Fakültelerinin; matematik, istatistik, fizik, kimya, biyoloji, fen bilimleri ile fen ve teknoloji bölümlerinden mezun olanlar da mühendislik programlarına ilişkin sınava katılmak suretiyle Vergi Müfettiş Yardımcılığı giriş sınavına başvurabilecekler."

SINAV KONULARI DEĞİŞTİ

Yukarıdaki değişikliğe paralel olarak giriş sınavı konuları da değiştirildi. Yönetmelik değişikliği ile Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerinden mezun/mezun olabilecek adaylar için atama yapılacak kadro sayısının yüzde 55'inin iki katı, Hukuk fakültelerinden mezun ya da mezun olabilecek adaylar için atama yapılacak kadro sayısının yüzde 20'sinin iki katı sözlü sınava çağrılmıştı. Mühendislik Programları ile Eğitim, Fen ve Edebiyat Fakültelerinin Matematik, İstatistik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji mezun ya da mezun olabilecek adaylar için atama yapılacak kadro sayısının ise yüzde 25'inin iki katı kadar aday sözlü sınava çağrılmıştı.

9 bin müfettiş görevde

VDK'nın internet sitesinde 274 vergi başmüfettişi, 3 bin 507 vergi müfettişi, 5 bin 306 vergi müfettiş yardımcısı olmak üzere

9 bin 87 vergi müfettişi bulunuyor.Vergi Müfettiş Yardımcıları, fiilen üç yıl çalışmak ve yardımcılık döneminde performans değerlendirmesine göre başarılı olmak şartıyla yapılacak yeterlik sınavına girmeye hak kazanıyorlar.