Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, yeni tip koronavirüs (kovid-19) salgını kapsamında bireysel ve ticari müşterilerinin finansman taksitlerini ertelediklerini belirterek, "Son bir aylık dönemde 2,5 milyar liralık ticari finansman taksitini ve yaklaşık 17-18 milyon liralık bireysel finansman taksitini öteledik" dedi. Salgının istisnai bir dönem olmakla birlikte, gelecek dönemde de dünyada benzer durumların görülebileceğini ve bu çerçevede hazırlıklı olunması gerektiğini söyleyen Utku, bankaların sürdürülebilirlik konusunda ciddi adımlar attığını ve sürekli senaryolar ve stres testleri yaptığını belirtti.
Sürdürülebilirliğin sadece bankayı değil, müşterileri de düşünmeyi ve onların kendilerine özgü ihtiyaçlarını da çözüme kavuşturmayı kapsaması gerektirdiğini vurgulayan Utku, "Salgın iyi bir test oldu. Eksikliklerimizi, doğru yaptıklarımızı ya da tasarladığımız süreçleri gördük" dedi.
TÜRKİYE BU FIRSATI İYİ KULLANMALI
Utku, herkesin yeni döneme adapte olmaya çalıştığını vurgularken, artık mekanın çok öneminin kalmadığını ifade etti. Utku, “Dünya hızla değişiyor, ciddi travmalar yaşanıyor. Böyle kaotik dönemlerde hızlı değişebilen, hızlı hareket edebilen, esnek ve tüccar, girişimci kafası olan toplumlar daha hızlı yükselebilirler. Normal zamanlarda yükselebileceğinden daha fazla yükselebilirler. Türkiye’de bu anlamda böyle bir potansiyel var. Çok hızlı fark atabileceğimiz bir döneme giriyoruz. Bunu iyi kullanacağımızı düşünüyorum. Alternatif çözümler bulacağımıza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.
İŞ YAPIŞ ŞEKİLLERİ DEĞİŞECEK
Bankaların iş yapış biçimlerini ve mantalitelerini de değiştirmeleri gerektiğini vurgulayan Utku, “Bildiğimiz hiyerarşik yapıların, onay mekanizmalarının bu dönemde işlemediğini gördük. Mevzuatta kendini yenilemek zorunda. Islak imza, belli bazı evrakların getirilmesi gibi zorunluluklar var. Şu anda bin 500 kişilik genel müdürlük binamızda 50 kişi ile tam kapasite işleri yürütüyoruz” diye konuştu.
Bankacılığın nihayetinde güven müessesesi olduğunun altını çizen Utku, "Güveni dijital kanallar üzerinden yüz yüze yapıyor hale gelmemiz lazım. Nakit paranın büyük ölçüde kalkması lazım. Hem hijyen hem de kayıt dışılığı azaltmak için önemli unsurlardan bir tanesi dijitalleşme” dedi. Bu adımların atılmasıyla birlikte çok ciddi dönüşümler yaşanacağını aktaran Utku, salgın dönemi bir turnusol kağıdı olduğunu söyledi.u Bu dönemde yapılması gereken en önemli şeyin insanların nakit akışlarının bozulması sebebiyle oluşabilecek yükümlülüklerine çare bulmak olduğunu belirten Utku, “Bugüne kadar 1.500 ticari müşterimizin yükümlülüklerini öteledik. Taleplerin yüzde 90’ını onayladık, kalanları da onaylayacağız. Bireysel müşterilerimizin de 1.100 talebi oldu” diye konuştu.
HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRLIKLIYIZ
Mevcut süreçte müşterilerin ham madde, ara malı ya da hizmet alımının azaldığını ve yeni finansman ihtiyaçlarının da o anlamda azaldığını belirten Utku, “Bu döneme has birkaç tane yeni enstrüman devreye soktuk” dedi. Utku, salgın süresinin uzaması ya da ikinci dalganın olması durumunda bütün senaryoları çalıştıklarını belirtti. Utku sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim hizmetlerimizi sürdürebilmemiz için en kötü senaryoda bile bünyemizin uygun olması lazım. Biz de öncelikle bugüne has önlemlerimizi aldık. Salgının uzun vadeye yayılabileceğini, salgının tekrarlayabileceğini ya da bir kaç yıl sonra farklı pandemilerin ortaya çıkabileceğini düşünerek bizler ne yapabiliriz diye çalıştık. Bunun için sağlam likidite kanalları oluşturduk. Alternatiflerimizi geliştirdik. Geçmişte attığımız adımlardan dolayı bu döneme güçlü girdik. Bu sağlamlıkla önümüzdeki döneme rahat bakabiliyoruz.”
TAKSİTTE B BLANIMIZ VAR