Faiz indirme sırası kamu bankalarında

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimlerinin yatırım, üretim ve istihdama yansıması için bankalara büyük görev düşüyor. Kredi faizlerini acilen aşağı çekme konusunda kamu bankalarının öncü olması gerektiğini belirten iş dünyası; MB’nin yaptığı indirimin tek başına yeterli olmadığını belirterek, “Kaybedilecek zaman yok. Faiz indirimi pazartesiden itibaren başlamalı” çağrısı yaptı.

Mesude Demirhan
Arşiv

Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indiriminin piyasaya yansıması için gözler bankalara çevrildi. Eylüldeki 100 baz puanlık indirimin ardından faizde bu ay 200 baz puan daha indirim yapan Merkez Bankası; yatırım, üretim ve istihdam ile ihracatı önceleyen bir karar aldı. Türkiye’ye yönelen yoğun ürün talebinin karşılanması için Türk iş dünyasının yanın da olduğunu ortaya koyan Merkez Bankası’nın yaptığı hamlenin boşa çıkmaması için özellikle kamu bankalarına büyük iş düşüyor.

MB’NİN KARARI TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

Kredi faizlerini acilen aşağı çekme konusunda kamu bankalarının öncü olması gerektiğini belirten iş dünyası; hem ticari hem tüketici kredilerinde faizlerin aşağı çekilmesini istiyor. Merkez Bankası’nın yaptığı indirimin tek başına yeterli olmadığını belirten iş dünyası temsilcisi isimler, “Kaybedilecek zaman yok. Faiz indirimleri pazartesinden itibaren başlamalı” çağrısında bulundu.

EKONOMİ
Avrupa ülkeleri Çin’den uzaklaşıyor: Üretimlerini Türkiye’ye taşıyorlar

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/23/05/48/resized_b45ec-237b7f22mahmutasmali.jpg

BÜTÜN BANKALAR GEREĞİNİ YAPMALI

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/23/05/49/resized_41534-956925bcorhanaydin.jpg

FAİZ EMEKSİZİ BESLİYOR EMEKÇİYİ ÖLDÜRÜYOR

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, dedi. Merkez Bankası’nın faiz lobisinin ablukasını kırarak yaptığı faiz indiriminin değerli bir adım olduğunu belirten Aydın, bu indirimin üretime, yatırıma ve istihdama katkı vermesi için kamu bankalarına büyük iş düştüğünü belirtti. Aydın, “Zaman yatırım ve üretim zamanı. Kamu bankaları ivedi bir şekilde faiz indirimine öncülük etmeli ve biran önce harekete geçmelidir. Bu adımı atacaklarını da düşünüyoruz. Kamu bankaları ne için var? Kamu adım atmazsa özel bankalar kılını kıpırdatır mı?” diye sordu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/23/05/50/resized_d7e5f-44bfe630yasardogan.jpg

İndirim pazartesi başlamalı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/10/23/05/50/resized_2ed39-57047394ayhankarahan.jpg

Kısır döngüyü kırmamız lazım

Yatırım ve üretimin önündeki en büyük engelin faiz olduğunu belirten Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Genel Başkanı Ayhan Karahan, kamu bankalarına faiz indirimine öncülük etmesi çağrısında bulundu. Karahan, “Kamu bankalarından faiz indirimine uymalarını istiyoruz. Finansman maliyetleri düşsünki üretim ve yatırım devam edebilsin. Bu konuda yaşanan kısır döngüyü kırmak için kamu bankalarının elini taşın altına koymasını istiyoruz. Merkez Bankası’nın sözü kamu bankalarına geçmeyecekse piyasaya nasıl etki edecek” dedi.

SEKTÖRÜN YÜZDE 45’İ KAMUDA