Enflasyona radikal önlem

‘Enflasyon timi’ olarak adlandırılan komitenin Cuma günkü toplantısında aldığı bir diğer önemli karar ise sağlıksız fiyat oluşumlarının gözlendiği taze meyve ve sebzede alternatif pazarlama kanallarını devreye sokmak oldu. Saklanabilir ürünlerde yasa dışı stoklamaya ilişkin denetimler de artırılacak.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Fotoğraf: Arşiv

Hükümetin bu yıl mücadele edeceği önemli alanlardan biri gıda enflasyonu. Bu amaçla geçtiğimiz yıl kurulan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, Cuma günü yaptığı toplantıda radikal kararlar aldı. Nisan ayı itibariyle enflasyonun yüzde 11,87’ye kadar çıkmasının ardından harekete geçen komite, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyon görünümüne olumsuz etkisini kısa vadede sınırlandıracak bir dizi önlem alındı yapıldı.

EKMEK FİYATI İÇİN YENİ YÖNTEM

Komitenin cuma günkü toplantıda alınan kararları Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek açıkladı. İşlenmiş gıda ürünlerine yönelik iç pazarda arz sürekliliğini gözeten dış ticaret tedbirleri alınacak. Ekmekte fiyat belirleme sürecine ilişkin de yeni düzenlemeler yapılması kararlaştırıldı.

YENİ STRATEJİ HAZIR

İşlenmemiş gıda ürünlerinde iç piyasada arz sürekliliğini gözeten dış ticaret tedbirler alınacak. Gıdanın soğuk zincirden çıkmadan tüketiciye ulaştırılması sağlanacak. Bu hususta yürütülen çalışma en kısa sürede komiteye rapor edilecek. Kısa vadeli tedbirler alan komite, uzun vadede tarımsal üretim kapasitesini artıracak ve sektördeki yapısal sorunları giderecek önlemler için ayrıca çalışma yapacak.