Enerji krizi savaşla yeni bir boyut kazandı: Avrupa çözüm arayışında

Enerji krizinin etkilerini atlatmaya çalışan Avrupa ülkeleri, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle beraber çıkmaza girdi. Kısa vadede Avrupa cephesinden, Rusya’nın enerji kaynaklarına yönelik net bir adım atılmazken, üye ülkelerin liderleri ise krize karşı ortak çaba gerektiğini belirtiyor.

Burak Karaca
Arşiv

Salgın sonrası artan taleple birlikte küresel çapta yaşanan enerji krizi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte yeni bir boyut kazandı. ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Rusya’ya yönelik uygulanan ekonomik yaptırımlar ve enerji kaynaklarında Rus bağımlılığını sonlandırmak için atılan adımlar, yeni pazar arayışlarını hızlandırdı. ABD, Rusya’dan petrol ve doğal gaz ithalatını yasaklarken, İngiltere de 2022 sonuna kadar Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri alımını aşamalı olarak sona erdireceğini açıkladı. LNG tedarikçisi ülkelerle temaslarını artıran Avrupa ülkeleri, hem Rusya’ya olan yüksek orandaki bağımlılığı hem de enerji krizinin etkilerini atlatamaması sebebiyle, Rusya’ya karşı net bir enerji yaptırımı için adım atamıyor.

KÖMÜR KISA SÜRELİ ÇÖZÜM OLABİLİR

YEŞİL DÖNÜŞÜMÜ SEKTEYE UĞRATIYOR

Ayrıca, Avrupa ülkeleri nükleere yönelik kararlı tutumlarından da vazgeçebilir. Geçtiğimiz gün, Belçika, 2025 yılında kapatmaya hazırlandığı nükleer güç santrallerinin süresini 10 yıl uzatmaya karar verdi. Finlandiya, başlattığı yeni nükleer santral projesiyle, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında ülkenin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. Tükettiği gazın yüzde 49’unu Rusya’dan sağlayan Almanya da enerji politikasını gözden geçiriyor. Yine birçok Avrupa ülkesinde kömür ve nükleere veda sürecinin sekteye uğrayacağı tahmin ediliyor.

KRİZE KARŞI ORTAK HAREKET ÇAĞRISI

DÜNYA
AB: Rus gazına çok fazla bağımlıyız yenilenebilir enerjiye muazzam yatırım yapmalıyız

EKONOMİ
Avrupa’nın alternatif enerji rotasında Türkiye öne çıkıyor: TANAP umudu