Hükümet, çalışma yaşamı ve sosyal güvenlikte yeni döneme hazırlanıyor. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıkladı. Buna göre kolay işverenlik, bir sigortalı çalıştıran diğer alanlarda da uygulanacak. Yaşlı bakım sigorta sisteminin altyapısı hazırlanıyor. Kamu yönetiminde uzaktan eğitim yaygınlaşacak. Dijital ekonomiye uygun nitelikte işgücü yetiştirilecek. Emeklilik, sigorta işlemleri e-devlet üzerinden yapılacak. Ev hizmetlerinde uygulanan kolay işverenlik (sigortalılık işlemlerinin kolaylaştırılması) bir sigortalı çalıştıran bakkal, berber, lokanta, eczane gibi işyerlerinde de uygulanacak. Öğrenciler ve 6 aydan uzun süreli işsizlerin işbaşı eğitim programından daha fazla yararlanması ve mesleki tecrübe kazanarak işgücü piyasasına dahil olmalarını kolaylaştırılacak. Yeni dönemde eğitim, istihdamda olmayan gençlere "aktifleştirme" programı başlıyor. Dijital ekonominin ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte işgücü yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yaygınlaştırılacak.
E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK
Başta emeklilik ve sigorta işlemleri olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetlerinin önemli kısmına e-devlet üzerinden erişim sağlanacak. Sabah'ın haberine göre, Bilgi Yönetim Sistemi Projesi ile sosyal güvenlik sisteminin dönüşümü sağlanacak. Yaşlı bakım sigorta sisteminin teknik ve yasal altyapısı hazırlanacak. Bu sigortayı uygulayan ülkelerde çalışırken ödenen primler yaşlılıkta bakım finansmanı için biriktiriliyor. Kamu yönetiminde uzaktan eğitim sistemi yaygınlaştırılacak.
YAŞLIYA İKİNCİ DESTEK YOLDA
Sigorta ile ilgili çalışma başlatılacağı haberi üzerine Tufan şunları söyledi: "Hükümetimizin bu hedefi gerçekleştirme kararlılığını ortaya koyması beni heyecanlandırdı. 'Yaşlı bakım sigortası' çok önemli ve umut veren bir hedef olarak ilk kez AK Parti hükümeti tarafından kabul edildi ve yine AK Parti hükümetince ilk kez 'bakım parası' yürürlüğe konuldu. Bunlar birbiriyle bağlantılı şeylerdi. Şimdi de yaşlı bakım sigortası için düğmeye basıldı."