Çok sayıda esnaf ve çalışanın emeklilik için gereken tüm koşulları sağlamasına rağmen yaş engeli yüzünden bu haklarını elde edemediklerine işaret eden Palandöken, "Emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözmek bütçeye büyük yük getiriyor. Yaşa takıldığı için emekli olamayan çok sayıda kişi mağdur oluyor. Yaş sınırına takılan tüm vatandaşları emekli etmek yerine, bu durumda olanlar için emeklilik yaşı bir yıl aşağı çekilirse emekliliğine bir yıl ve daha az süre kalanların önü açılmış olur" değerlendirmesinde bulundu.
‘7 BİN 200 GÜNE İNSİN’ ÖNERİSİ
Palandöken, prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduranların yaş engeline takılmadan emekli olabilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini vurgulayarak, esnafın emekli olma şartları arasında yer alan 9 bin prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarda olduğu gibi 7 bin 200'e indirilmesini önerdi. Prim gün sayısını dolduran kamu çalışanlarının yaşa takılıp emekliliğe sevk edilerek mağdur bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Palandöken, bu kişilerin emekliliği beklerken 6-12 ay devletten işsizlik maaşı aldıklarını aktardı. Palandöken, "Oysa bu kesimin yaşı dolana kadar görevlerine devam etmesi hem devlet bütçesi açısından hem de kamu çalışanların mağdur olmamaları açısından daha iyi bir uygulama olur" ifadesini kullandı.
ERKEKLERİN EMEKLİLİK YAŞI 60
Ayrıca Türkiye'deki erkeklerin ortalama 60 yaşında emekli olduğu görüldü. Böylelikle aynı ortalamayı birçok ülke ile paylaştığı saptanırken, bu ülkeler; Çin, Hindistan, Güney Kore ve Rusya olarak tespit edildi. Listede birçok ülke yer alırken, en geç emeklilik yaşının 68 yaş ortalamasıyla İsrail'de olduğu kaydedildi. İsrail'den sonra Yunanistan ve Norveç gelirken, burada erkeklerin 67 yaşında emekli olduğu saptandı. Buna karşın Endonezya’da erkeklerin ise sadece 58 yaşında emekli olduğu gözlendi.