Elektrikli araçlar artık yolda kalmayacak

İTÜ elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçecek ‘pil teknolojisinin’ çalışmalarını tamamladı. İTÜ Rektörü Mehmet Karaca geliştirilen yazılımlarla pillerin şarj ömrünün hatasız hesaplanabildiğini açıkladı.

Yeni Şafak
Elektrikli araçları yarı yolda bırakmayacak pil geliyor

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca bir grup gazeteci bir araya gelerek, üniversite-sanayi-kamu işbirliklerine ilişkin projeleri anlattı. Rektör Mehmet Karaca elektrikli araçların pil teknolojisi hakkında gelinen noktayı anlatarak, “Türkiye’deki elektrikli araçların Ar-Ge’si burada yapılıyor. Bin kilometreyi 6 dakikada şarj ederek gitmeyi düşünüyorlar. Öyle bir hedefleri var. 400-450 kilometre yarım saat şarjla gidiliyor şu an. Cep telefonlarında şarjın ne kadarının kaldığı konusunda hiçbir fikriniz yoktur. Bir yüzde yazar ama muallaktadır. O depolamayı veya kalan süreyle ilgili küçük çekirdek firmamız vardı bizim kuluçkadan çıktı. Cep telefonun pili yüzde 4 gösterirken bir anda yüzde 1’e düşebiliyor. Cep telefonunda katlanılabilir bir şey ama araçta bu olduğu zaman çok yanlış. Piller üretimden standart çıkıyor ama kullanımda hepsinin kendi yaşam öyküsü oluyor” dedi.

DÜNYADA İLK OLDU

Akşam'ın haberine göre; Aynı pillerin şarj etme rejimine göre performanslarının zaman içinde değiştiğine dikkat çeken Karaca “İTÜ’de geliştiren yazılımlarla birlikte bu pillerin hikayesi de takipte. Ona göre yüzde kaç şarjı kaldığını hesaplıyor. İTÜ Enerji Enstitüsü olarak bunun üzerine çalışmaları tamamladık. Böylece elektrikli araçların yolda kalmasının önüne geçilebilecek” diye konuştu. İTÜ’nün bu çalışması alanında dünyada bir ilk oldu.İTÜ’de yeni nesil telekomünikasyon sistemlerini geliştirmek amacıyla ‘İTÜCELL Mobil Genişband Açık Alan Test Merkezi’ oluşturulduğunu söyleyen Karaca yeni nesil telekom standartları konusunda söz sahibi olmak üzere çalıştıklarını belirtti.

BAZ İSTASYONU İHTİYACI

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile işbirliği içerisinde olduklarını söyleyen Karaca, “5G’de frekans sayısı artacağı için daha fazla baz istasyonuna ihtiyacımız olacak. Duvar tipi düşük güçlü fakat yoğun şebekelere ihtiyaç olacak. Türkiye’nin şimdiden bu alana hazırlık yapması gerekiyor” diye konuştu. BTK’nın operatörlere yönelik düzenlemelerinde yerli ürün kullanımını zorunlu hale getirdiğini anımsatan Karaca, bu alanda teknoloji üretilebilmesi için üniversiteler ile işbirliğinin şart olduğunu söyledi.

YÜZDE 50 DAHA UCUZ ISINMA

Bir diğer projelerinin ise Türkiye’nin ilk toprak kaynaklı ısı pompası olduğunu ifade eden Rektör Karaca, “Topraktan aldığı enerjiyi ortamı ısıtmak için kullanan toprak kaynaklı ısı pompası, doğrudan doğalgaz yakmaya oranla yüzde 50 daha ucuza ısınabilme imkanını sunuyor” açıklamasında bulundu.

İTHALİ 600, YERLİSİ 50 EURO

Türkiye’de yaklaşık 45-50 bin civarında insanın radyasyona maruz kalarak çalıştığını belirten Karaca, “Kişisel radyasyon ölçüm cihazının tanesini 600 euroya ithal ediyoruz. Biz bunları 50 euroya üretebilecek durumdayız. Hastanelerdeki ‘Alan Monitörü’ denilen cihazlar var. Bunlarında tanesini 1500 euroya ithal ediyoruz. Biz ise 150 euro ya üretebilir durumdayız. Gümrük sınır kapılarında kullanılan ‘Panel Detektörler’ milyon dolar civarında paralarla yurt dışından getiriliyor. Kalkınma Bakanlığımızın desteğiyle bir proje aldık. 18 ay süre içerisinde bu 3 cihazdan 10 tane prototip üreterek bakanlığımıza teslim etmeyi planlıyoruz. Seri üretim için sektörden bu konuya yatırım yapmalarının önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

YAZ SAATİ ANALİZ EDİLECEK

Yaz saat, uygulaması hakkında da bir soruyu yanıtlayan Karaca, “Yaz saati uygulaması konusunda çalışmalarımızı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile paylaştık. Bu sene de veriler toplanacak ve analiz edilecek. Sene sonunda yine Bakanlık ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

EKONOMİ
Milyonlarca memuru ilgilendiren karar

EKONOMİ
50 sıfır araç sahibinden 'göçük' protestosu

EKONOMİ
Bayrampaşa'daki dev AVM iflas etti

EKONOMİ
Kamuda F klavyeye geçiliyor