Son dönemde dünya genelinde yaşanan savaşlarda ve krizlerde elektronik harbin önemi de gün yüzüne çıktı. Ülkemizdeki birçok savunma şirketi, elektronik harp konusunda hassasiyet göstererek savunma sanayisinin güçlendirilmesi konusunda çaba sarf ediyor. Bu hafta yerli ve milli projeler dosyamızda elektronik harp konusunun önemine değinerek, Aselsan tarafından özgün olarak geliştirilen radar karıştırıcı Koral'ı ele alacağız. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Elektronik Harp yetenekleri arasında öncü olarak yer alan Koral Mobil Elektronik Harp Sistemi, savunma sanayimiz ve Aselsan için önemli bir aşamayı oluşturuyor. Çok az ülkenin geliştirebildiği bu sistem, dünya üzerinde sayılı ülkenin envanterinde bulunuyor. TSK'ya Şubata ayında teslim edildi Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile imzalanan Kara Konuşlu Uzaktan Elektronik Destek / Elektronik Taarruz (Kara SOJ) Sözleşmesi kapsamında Aselsan tarafından özgün olarak geliştirilen Koral, 22 Şubat 2016 tarihinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildi. Muayeneleri esnasında binden fazla test aşamasından geçirilen sistem için Aselsan ile birlikte elliye yakın yerli alt yüklenici çalıştı. Bu firmaların önemli bir kısmını da KOBİ'ler oluşturdu. Ülke savunmasında önemli bir görev üstlenen Koral, TSK'nın harekat ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak.
Düşman hava savunmasını felç edecek Koral Mobil Elektronik Harp Sistemi, askeri taktik araçlara entegre edilen ve geniş bir frekans bandında çalışan Elektronik Destek Sistemi (KORAL ED) ile Elektronik Taarruz Sistemi'nden (KORAL ET) oluşuyor. KORAL ED Sistemi radar yayınları için tespit, teşhis, yön bulma fonksiyonlarını yerine getirirken KORAL ET Sistemi hedef radarların karıştırılıp aldatılmasını ve iş yapamaz hale getirilmesini sağlıyor. Bu nitelikleriyle Koral Sistemi hedef ülkelerin hava savunma sistemlerinde önemli bir zafiyet oluşturacak.
Dünyada sayılı ülkede var 2013 yılından itibaren yoğun olarak test edilen Koral'dan olumlu sonuçlar alındı. Son aşamada gerçekleştirilen modern ve karmaşık yapıdaki radar sistemlerine uygulanan elektronik taarruz denemelerinden alınan güzel sonuçlar sisteme olan güveni artırıyor. Geleceğin savunma teknolojisi olarak değerlendirilen aktif elektronik taramalı birimler ile aynı anda çoklu hedefe karşı etkin olarak elektronik taarruz uygulanabiliyor. Bu bağlamda projede edinilen teknolojik birikim diğer birçok radar ve elektronik harp sistemlerinde de kullanılabilecek. Dünyada sayılı ülkede var olan bu teknoloji ülkemizin elektronik harp sektöründe geldiği aşamayı göstermesi bakımından büyük önem taşıyor. Sınırda görevde Yerli hava savunma sistemi Koral, Suriye sınır hattına sevk edilerek aktif hale getirilmişti. 100 kilometrenin üzerinde menzile sahip olduğu belirtilen sistemle birlikte Türkiye, düşman kara, deniz ve hava konuşlu radarların karıştırılması noktasında önemli bir özelliğe sahip.