Dünyada elektrikli araç satışları rekor kırdı: İşte en çok elektrikli aracı satıldığı ülkeler

Dünyada elektrikli araç satışları geçen yıl 17,1 milyonla rekor seviyeye ulaştı. Geçen yıl dünyadaki elektrikli araç satışları yıllık bazda yüzde 25 büyüme gösterirken, Çin'deki satışlar yüzde 40 arttı. İşte dünyada en çok elektrikli aracın satıldığı ülkeler...

Dünyada 2024'te 17,1 milyon elektrikli araç satışıyla rekor kırıldı.

İngiltere merkezli araştırma şirketi Rho Motion'un elektrikli araç satışlarına ilişkin açıkladığı 2024 verilerine göre, küresel elektrikli araç satışları geçen yıl 2023'e göre yüzde 25 büyüdü.

Bu büyümeyle, dünyada 2024'te 17,1 milyon elektrikli araç satışıyla rekor kırıldı.

ABD ve Kanada'da satışlar yüzde 9 büyüdü

ABD ve Kanada piyasasında satışlar aynı dönemde elektrikli araçlara uygulanan vergi kesintilerinin etkisiyle yüzde 9 artarak 1,8 milyona ulaştı.

ABD ve Kanada pazarı, geçen yıl aralıkta 185 binin üzerindeki rekor elektrikli araç satışıyla yılı zirvede kapattı. Kuzey Amerika pazarı geçen yıl boyunca sürekli olarak ortalama yüzde 10 büyüme gösterdi.

Öte yandan, ABD'deki elektrikli araç pazarı için yeni emisyon standartları ve elektrikli araçlara yönelik vergi kesintilerinin kaldırılmasına ilişkin tehditler nedeniyle satışların bu yıl test edilebileceği öngörülüyor. Ancak bu risklere rağmen, ABD'de elektrikli araç ve batarya tedarik zincirinin güçlendirilmesi için inşa halinde birçok tesis bulunuyor.

Elektrikli araç satışlarının yarısından fazlası Çin'de

Geçen yıl Çin'de ise satışlar yıllık bazda yüzde 40 artışla 11 milyonu gördü. Böylece, dünyada geçen yıl elektrikli araç satışının yarısından fazlası Çin'de gerçekleşti.

Dünyanın diğer bölgelerindeki 1,3 milyonluk satış hacmi 2023'e göre yüzde 27 büyüme gösterdi.

Rho Motion Veri Müdürü Charles Lester, verilere ilişkin değerlendirmesinde, elektrikli araç satışlarında 2023'teki rekorun ardından 2024'te ters rüzgarlar görüldüğünü ancak iyimser havanın sürdüğünü belirtti.

Küresel pazarda satışların geçen yıl yüzde 25 büyümeyle "patlama" yaşadığını kaydeden Lester, "Ancak bölgesel farklılıklar da arttı. Avrupa pazarı yüzde 3 küçülürken Çin pazarı yüzde 40 büyüdü. Açık olan şu ki hükümetlerin havuç ve sopaları işe yarıyor. Kuzey Amerika'da yüzde 9'luk büyüme büyük ölçüde tüketici sübvansiyonlarına bağlanabilir ve Birleşik Krallık'ta sıfır emisyon araç zorunluluğu üreticileri düşük emisyonlu araçlarını piyasaya sürmeleri için oldukça teşvik etti. Bu arada Almanya'da sübvansiyonların kaldırılması, tüm Avrupa pazarı üzerinde yıkıcı bir etki yarattı, ABD de aynı hamleyi yaparsa, orada da aynısını görebiliriz." ifadesini kullandı.