Dubaililer serbest bölge kurmak istiyor

Jebel Ali Serbest Bölgesi'nin Üst Yöneticisi Selma Hareb, serbest bölge deneyimlerini ihraç etmek istediklerini belirterek, "Karadeniz ve Ege'de serbest bölge kurulması için görüşmelerimiz oldu" dedi

Yeni Şafak
Arşiv

Dubai'deki Jebel Ali Serbest Bölgesi'nin (JAFZA) Üst Yöneticisi (CEO) Selma Saif Bin Hareb, serbest bölge deneyimlerini tanıtmak ve bu deneyimlerini ihraç etmek istediklerini söyledi. Bin Hareb, İstanbul Ticaret Odası'nda düzenlenen basın toplantısında Jebel Ali Serbest Bölgesi ile ilgili bilgi verdi. JAFZA'da faaliyet gösteren 120 ülkeden gelen 5 bin 500 firma içinde Türk firma sayısının 50-60 civarında olduğunu belirten Bin Hareb, bu sayı son 2 yılda artmış olsa da Türk yatırımcıların ilgisini daha fazla çekmek istediklerini dile getirdi. Türk şirketlerinin daha çok hizmet sektörü, ticaret ve üretim alanlarında ve boru hattı döşemesiyle ilgili faaliyetler yürüttüğünü anlatan Bin Hareb, Türk yatırımcılarını JAFZA'ya davet etmek istediklerini söyledi.

SERMAYE ORTAKLIĞI YARATACIĞIZ

Bin Hareb, "Serbest bölge deneyimimizi tanıtmak ve ihraç etmek istiyoruz" diye konuştu. Bu faaliyeti serbest bölge kurulması için danışmanlık hizmeti vermek, yönetim öğütlerinde bulunmak ve sermaye ortaklığı yaratmak şeklinde gerçekleştirmeyi istediklerini dile getiren Bin Hareb, "Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde serbest bölge kurulmasına ilişkin resmi görüşmelerimiz oldu" dedi. Bin Hareb, yatırım yapmak ve serbest bölge kurmak istedikleri ülkelerdeki en önemli hususun, o ülkelerden gelecek teşvikler olduğunu sözlerine ekledi.

Yılda en az 10 milyar dolar çekebiliriz

JAFZA Türkiye Temsilcisi Ali Bayramoğlu Türkiye'nin acil olarak serbest bölgelere ilişkin kanuna ihtiyacı olduğunu belirterek, "IMF görüşmeleri sonucunda serbest bölgeler kalktı, sadece bölge kaldı. 8-10 serbest bölge inşa edilerek yatırım hamlesi gerçekleştirilebilir" diye konuştu. Bayramoğlu, Türkiye'nin önümüzdeki 5 yıl içinde Dubai'den yılda en az 10 milyar dolar sermaye çekebileceğini söyledi. İTO Üyesi Şekib Avdagiç de İTO'nun Körfez açılımına girdiğini belirterek, artan petrol fiyatlarıyla oluşan Körfez sermayesinin Türkiye'ye çekilmesi için faaliyet yürüttüklerini söyledi.

TAV, Doha projesini kazandı

Doha-Katar Uluslararası Havalimanı Terminal inşaat ihalesinde, Japon firması TAISEI-TAV Holding ortak girişiminin vermiş olduğu 805 milyon dolar tutarındaki teklif onaylandı. TAV'dan yapılan açıklamaya göre, toplam 5 milyar dolar maliyeti olan proje, 34 adet ihale paketinden oluşuyor. Projenin en büyük bölümünü oluşturan terminal binasının yapımını ise kazandığı ihale ile TAISEI-TAV ortaklığı üstleniyor.