Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonuyla ilk kez düzenlenen Marka Türkiye Konferansında, ihracata dayalı büyüme ile Türkiye’nin dünyaya açıldığını aktardı. Zeybekci, 1980’de 4,5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 2014’te 450 milyar dolara yükseldiğini kaydederek, bunun bir Türk mucizesi olduğunu bildirdi. Türkiye’nin 2023’te 500 milyar dolarlık ihracatı hedeflediğini hatırlatan Zeybekci, “Bugüne kadar yaptığımız şeyleri yaparak kesinlikle bu hedefe ulaşamayız. Ki onlar da yanlış değildi. Bugüne kadar yaptıklarımıza devam ederek dünyanın ilk 10, AB’nin ilk 3 büyük ekonomisinden olamayız” diye konuştu.
MARKALAŞMAYA AĞIRLIK VERELİM
Türkiye’nin markalaşma yolunda alması gereken çok yol olduğuna vurgulayan Zeybekci, “Turquality markasının sadece 2017 bütçesi 700 milyon TL’ye yakın. Bu rakam sadece markalaşma ve marka desteği için az bir rakam değil. Marka tasarlamak, markaları ele geçirmek yolunda desteklerimiz sürüyor ve sürecek” dedi.
ENGELLER KALKIYOR
Bilgiyi üreten, tasarım ve dizaynı yapan, tüketim kanallarını bilfiil kontrol eden ülke olmak zorunlulukları bulunduğunu vurgulayan Zeybekci, “Ülkeniz marka değilse o ülkeden marka çıkaramazsınız. Ülkenin topyekün marka olması lazım. Türkiye dünyada marka olmakla ilgili bir numaralı avantaja sahip ülke. Dünyadaki bütün dinlerin ve kültürlerin buluşma noktası” diye konuştu.
Zeybekci, Türkiye’nin marka olma yolunda önüne hep engel çıktığını belirterek, çıkılan yolun yarısından döndürüldüğünü, 16 Nisan’dan sonra engellerin ortadan kalktığını bildirdi. Türkiye’nin yüksek teknoloji ve marka ihracatını yüzde 20’lerin üzerine çıkarması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, şu anda yüzde 4 olan bu rakamın belirtilen yerlere gelmesi halinde ülkenin hedefe daha kolay ulaşacağını aktardı.
155 MİLYAR $'I RAHAT AŞARIZ
Gelecek dönemde Türkiye’yi özel sektör eliyle, üretimle büyüteceklerini dile getiren Zeybekci, şöyle devam etti: “Yıl sonu itibarıyla orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık ihracat rakamını 155 milyar doların üzerine çıkaracağız. İhracatın büyümeye yüzde 1,5’in üzerinde net katkı verdiğini ve birinci çeyrekte büyümemizin yüzde 4’ün üzerinde olduğunu göreceğiz. Yıl sonu ile orta vadeli programdaki yüzde 4,4’lük büyümemizin daha üzerinde bir büyüme elde edeceğiz.”