Yusuf Dinç: ABD birinciliği kaybederse dolar rezerv para özelliğini yitirir

Yeni Şafak yazarı Doç. Dr. Yusuf Dinç, TVNET'in Para Politik programında ekonomi gündemine ilişkin konuştu. Doların rezerv para özelliğini koruyup koruyamayacağı konusunun küçük bir sıralama meselesi olduğunu öne süren Doç. Dr. Dinç, "Şu anda Amerika dünyanın birinci ekonomisi, ikinci olduğu gün bütün denklem değişir." ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi
Doç. Dr. Yusuf Dinç.

Yeni Şafak yazarı Doç Dr. Yusuf Dinç, TVNET'in Para Politik programına konuk olarak katıldı. ABD ekonomisi ve Fed'in politikalarını değerlendiren Dinç "Fed'in politikası, dünyanın aleyhine ve ABD'nin menfaatine bir politikadır. Şimdi bütün dünya buna uyandı ve Fed'i faiz arttırmama konusunda uyarıyor fakat Fed bugün faiz arttırmaktan vazgeçerse, ABD'de enflasyonu kontrol etmesi zorlaşır" şeklinde konuştu.

Bu vazgeçebileceği bir politika değil

"Şu anda bizim politikadan dönme imkanımız ne kadarsa Fed'in de kendi politikasından dönme imkanı o kadar diye ifade edebilirim. O yüzden ben tavrını koruyacağını düşünüyorum. Bugün TÜFE'deki beklentilerin üzerinde geleceğini düşünüyorum ABD için. Öyle gelse dahi faiz arttıracak tavrını koruyacaktır çünkü ABD artık başka bir ABD. Artık ABD küreselleşmeden vazgeçiyor ve Fed'de o paradigmaya binmiş durumda." diye konuştu.

Make Amerika Great Again

Fed'in değiştiğini ve ABDmenfaatleri için çalıştığını ileri süren Doç. Dr. Yusuf Dinç "Fed şu anda Amerikan merkez bankası gibi davranıyor, bir önceki başkandan geriye doğru sararsanız, Fed dünya merkez bankası gibi davranıyordu." Artık 'Make Amerika Great Again', 'önce Amerika' sloganlarıyla birlikte bir değişim var ve Fed bu değişimi temsil ediyor. ABD'nin menfaatine olacak politikaları ABD'nin menfaatine götürüyor." Bunu takip edecek, dünyaya ne olursa olacak artık, bu Fed'in umurunda değil" dedi.

Çin birinci olsun bütün denklem değişir

EKONOMİ
Merakla bekleniyordu: FED faiz kararını açıkladı

EKONOMİ
Yusuf Dinç: Doların rezerv para özelliğini kaybetmesi an meselesi