Bu yılın piyasa değerleri 200 milyar doları bulması beklenen sanal paralar için devletler ardı ardına adım atıyor. Bankalar bir araya geliyor ve teknoloji devleri yatırım yapıyor. Bazı yabancı emlak siteleri Bitcoin ile ev satışlarına başlarken, bazı ülkeler kendi sanal parasını üretmeye hazırlanıyor. 2008 yılında Nakamoto Satoshi adında kişi veya kişiler tarafından ortaya çıkartılan Bitcoin (BTC), gerçekte bir bilgisayar yazılımı, ancak günümüzde kripto para ve dijital para olarak adlandırılıyor. Bazı uzmanlar Bitcoin’in sanal para olduğunu dile getiriyorlar, ancak Bitcoin kesinlikle sanal para değil. Çünkü onlara göre sanal paranın karşılığı yok, dijital paranın ise bir karşılığı var. Ancak Bitcoin’de bir muhatap kuruluşun olmaması riskli olarak görülürken, yapılan işlemlerde geri dönüşün olmaması; yanlış bir yere Bitcoin aktarıldığında da bu paranın yanıyor olması sanal paraların güvenirliğinin sorgulanmasına sebep oluyor.
BİTCOİN’İN MUHATABI YOK
Pek çok uzman da Bitcoin gibi sanal paraların riskli olduğunu söylüyor. Hatta Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin kendi kripto parasını üretmesi, her ülkenin böyle bir şeye girişmesi doğru değil" derken, Bitcoin'in herhangi bir temeli olmadığını, arkasında bir kurum, kuruluş ya da devlet olarak bir muhatabının da bulunmadığını anımsattı.
SPEKÜLATİF YATIRIM ARACI
Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın düzenlediği panelde de konuşan SETA Ekonomi Araştırmacısı Şerif Dilek, Bitcoin özelinde kripto paraların fiyatlarındaki istikrarsızlık ve aşırı dalgalanma, yasal statülerinin belirsizliği, henüz yeteri kadar piyasa derinliğine sahip olmaması ve spekülatif yatırım aracı olarak kullanılması gibi riskler bulunduğunu dile getirdi.
BİTCOİN UCUZ VE EVDE ÜRETİLEBİLİR
Bitcoin Danışmanı Bilal Yağcı, Bitcoin’in ucuz, aracı kurumları ortadan kaldıran bir unsur olduğunu ifade ederken, “Bitcoin 7/24 transferi yapılabilen bir şey. Sınırlı sayıda olan ve insanların değerini belirlediği dijital bir para birimi yani değiş tokuş aracı olmasıdır. Aynı zamanda evde üretimi yapılabilen ve çok kısa sürede istediğiniz para birimine çevrilebilir. Biraz parayı incelediğimizde günümüzde tüm finansal işlemleri aracı kuruluşlar (Banka vs.) üzerinden gerçekleştiriyoruz ve yaptığımız her işlemde aracı kuruluşlara mahkûmuz. Bunlar Bitcoin’i avantajlı hale getiriyor” dedi.
BİTCOİN İÇİN BİRÇOK ÜLKE “RİSKLİ” DİYOR
Bitcoin’in riskleri bulunduğunu da söyleyen Yağcı, “Yapılan işlemlerde geri dönüş yok, yani yanlış bitcoin cüzdanına transfer yaptığınızda bu paranın geri dönüşü yok. Paranın kontrolü tamamen sizde tabi buna risk diyebilir miyiz bilmiyorum. Ancak bitcoinlerinizi saklamak, transfer etmek ve güvenliğini sağlamak tamamen sizin elinizde. Bitcoin ve altcoinlerin fiyatları şu anda çok dalgalı. Fiyat yükselirken insanlar mutlu olurken ani düşüşlerde ciddi sıkıntılar yaşayabilirler. Visa veya Master karta göre dakikadaki transfer miktarı az. Ancak madenciliği olmayan altcoinlerde transfer hızı yüksek bunu da atlamamak gerekir. Arkasında bir devlet veya kuruluşun olmaması kendi adıma risk taşımazken, birçok ülke yetkilisi bunun bir risk olduğunu dile getiriyor” diye görüş verdi.
YERLİ BİTCOİN GELEBİLİR
Türkiye’de yerli kripto para için ciddi çalışmalar olduğunu kaydeden BY Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Bitcoin Danışmanı Bilal Yağcı, “Türkiye’nin Blockchain, Bitcoin ve kripto para konusunda öncü olmasını çok isterim. Türkiye’de yerli kripto para için ciddi çalışmalar yapılıyor. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’inde açıklamaları bulunuyor. Eğer Türkiye’de Blockchain ve kripto para üzerine devlet destekli çalışmalar hızlanır ve daha da ciddi adımlar atılırsa finansal bir devrimi bir çok gelişmiş ülkeden daha önce gerçekleştirir ve öncü ülkelerden olur” şeklinde konuştu.