Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz Mart ayında açıklanan Ekonomik Reform Paketi’nde hedef olarak duyurulan Dijital Türk Lirası için ilk somut adımını attı. Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi’nin (BİLGEM) katılımıyla Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu kurdu. Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesinde önemli bir adım kabul edilen işbirliğiy, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri işbirliği içerisinde yürütülecek.
KAVRAM ISPAT AŞAMISINI GEÇTİK
TCMB’den yapılan duyuruda, Banka’nın, mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürdüğü bildirildi.
DİJİTAL TÜRK LİRASI AĞI KURULACAK
Duyuruda, projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesinin planlandığı belirtildi. Duyuruda şunlar kaydedildi:
TEDAVÜLÜ İÇİN HENÜZ ERKEN
Sonuçlar 2022’de duyurulacak
Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespitinin amaçlandığı vurgulanan duyuruda, birinci faz sonuçlarının, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacağı bildirildi.