Sektör temsilcileri, bu adımların uluslararası rekabette sektörün elini güçlendirerek; cari açığın kapatılmasında büyük rol oynayacağını savunuyor.
Otel tahsisi sürelerinin 49 yıla uzatılmasına ilişkin olarak; Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, son dönemde tahsis sürelerinde 30 yıla gelmiş tesislerde, sürenin uzatılamaması nedeniyle bankalardan finansman teminininde sıkıntılar yaşandığını hatırlattı. Narin, otellerin rekabet gücü kaybına uğramaya başladığını ifade ederek; “Düzenleme pazarda artan rekabetin gerektirdiği açılımların yapılarak turist sayısı ve geliri bakımından ilk beş ülke arasında yer almamızın sağlanabilmesi için önemli" diye konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KATKI
Uygulamanın, öngörülebilirlik sağlayarak doğrudan yabancı yatırım girişlerini tetikleyeceğinin altını çizen Narin şunları söyledi: “Yeni yatırımlarla değeri ve rekabet gücü artan tesislerin devlete ödeyeceği vergi ve yıllık hasılat miktarı daha fazla olacaktır. Gerek doğrudan yatırım girişlerinin artması, gerek artan döviz gelirleri neticesinde cari açığın finansmanına büyük ve sürdürülebilir bir katkı gerçekleşecek. Bu katkı ekonomi genelinde dış finansman ihtiyacının azalması ve daha uygun finansman koşullarının oluşmasıyla ekonomik büyümenin artması anlamına gelecektir.”
Sektöre ivme ekonomiye canlılık
Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan ise; tur operatörlerine sağlanan uçak uçuş desteklerinin 2018’de kademelendirilerek; bin 500 dolardan 9 bin dolara çıkarılmasına ilişkin; “Dış pazarda bu desteğin ciddi hareketlilik sağlayacağı kesin. Buna ek olarak biz yerli turiste hizmet veren ve turizm ekonomisi çarkının son 2 yıldır dönmesi için ciddi efor sarf eden iç turizm tur operatörlerinin de desteklenmesinin ekonomiye çok daha fazla canlılık kazandıracağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.