Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) ağustos ayı meclis toplantısında değerlendirmelerde bulundu. Dünyanın çok zor ve sıkıntılı bir dönemden geçtiğini anlatan Ağbal, Türkiye'nin bir yandan hain saldırılarla mücadele ettiğini, diğer taraftan ise vatandaşlara, sanayicilere, yatırımcılara verilen sözlerin, reformların yerine getirildiğini dile getirdi. Bakan Ağbal, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası oluşan siyasi uzlaşma kültürü ve ortak çalışma anlayışının, memleketin birliği ve beraberliği için ortak hedefe kilitlenmenin çok güzel gelişmeler olduğunu kaydetti.
Bütçe performansının son 6 ay itibarıyla son derece güçlü olduğunu ifade eden Ağbal, "Hepimiz açısından gelinen noktada ekonomi ile ilgili ortamın belirgin hale gelmesi, öngörülebilirliğin artması son derece önemli. Son 1 yıldır ekonomide atılan adımlar sayesinde Türkiye'nin gelişmekte olan ülkelerden olumlu ayrıştığını göstergeler ortaya koyuyor." diye konuştu.
Kadın girişimciliğinin önünün açılması lazım
Ağbal, ekonominin istihdam tarafının iyi gittiğini dile getirerek, işsizlik oranlarının belli bir noktada devam ettiğini, ancak iş gücüne katılım oranının arttığını, özellikle de kadınların iş gücüne katılım oranındaki artışın gelecek için çok önemli olduğunu söyledi. Kadın istihdamının daha da artırılması gerektiğinin altını çizen Ağbal, kadınların toplam iş gücüne katılım oranını yüzde 60-70'e çekmek gerektiğini belirtti.
Ağbal, kreş açan işletmelere 5 yıl süreyle vergi teşviki getirdiklerini hatırlatarak, "Başka şeyler de yapmamız lazım. Kadın istihdamının önünde engel oluşturan gerek idari düzenlemeler gerekse diğer faktörleri ortadan kaldırmamız lazım. Devlet olarak elimizi taşın altına sokmamız lazım. Bu anlamda işveren daha fazla kadın istihdamı için ne teşvik istiyorsa onun için mutlaka harekete geçmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
Yapısal tedbirler almamız gerekiyor
Enflasyon gelişmelerine bakıldığında gıda fiyatlarına bağlı olarak ivmenin yukarı yönlü hareket ettiğini kaydeden Ağbal, bu konuyu çok önemsediğini, enflasyon gelişmesi içerisinde gıdanın dalga boyunu belirleyen faktör olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Ağbal, enflasyonun aşağı yönlü de yukarı yönlü de gelirken en önemli faktörün gıda olarak karşılarına çıktığına dikkati çekerek, "Burada da mutlaka hükümet olarak yapısal tedbirler almamız gerekiyor. Bu konuda çalışmalarımız var. Mutlaka gıda kaynaklı enflasyon volatilitesini ortadan kaldırmamız lazım. O zaman enflasyon faiz ilişkisinde bu kadar risk ve belirsizlik ile karşı karşıya kalmayız." değerlendirmesinde bulundu.
Yatırım için maliyeti azaltacak düzenlemeler getirilecek
Borç çevirme oranlarının özellikle kamu açısından iyi durumda olduğunu dile getiren Ağbal, reel sektörde borç oranlarında bir artış yaşandığını, bunun halen yönetilebilen seviyelerde bulunduğunu, ancak dikkat etmek gerektiğini söyledi.
Ağbal, bankacılık sektörünün ekonominin en güçlü yanlarından birini oluşturduğunu ifade ederek, "Ülke ekonomisinin uzun vadeli büyümesini, kalkınmasını sürdürülebilir kılacak olan ve büyüme potansiyelini yukarıya çekecek olan esas itici güç yapısal reformlar." dedi. Yapısal reformlara önem verdiklerini ve devam ettireceklerini belirten Ağbal, yatırımların teşviki, uluslararası iş gücünün Türkiye'deki üretime katılması konusunda önemli düzenlemeler yaptıklarını hatırlattı.
Tasarrufların artırılması için otomatik katılıma dayalı bireysel emeklilik ile ilgili yasayı Meclis'ten geçirdiklerini anımsatan Ağbal, yatırım teşviki için de maliyetleri azaltacak önemli düzenlemeler getirdiklerini vurguladı.
Damga vergisinde düzenleme
Ağbal, damga vergisi ve harçlar açısından önemli düzenlemeler yaptıklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:
"Damga vergisinde yapacaklarımız bitmedi. Hayatın içinde karşılaştığımız, kayıt dışılığa iten, girişimcilik üzerinde maliyet oluşturan, adeta işi yapılamaz hale getiren damga vergisi uygulamalarını bir bir kaldırmamız lazım. Burada çok seçici olarak selektif bir yaklaşım ile birçok damga vergisi düzenlemesini hayata geçirdik ama buna devam etmeye ihtiyacımız var."
Şirket kuruluşlarına kolaylıklar getirdiklerinin altını çizen Ağbal, şirketlerin tek bir noktada kurulabileceğini ve kuruluş işlemlerinde çeşitli ücretlerde ve harçlarda indirimler yapıldığını anlattı. Ağbal, tasfiye, çek kanunu, iflas ertelemeyle ilgili de düzenlemeler yaptıklarını, Ar-Ge ve inovasyona yönelik önemli destekler getirdiklerini anlattı.