Çiçek ihracatında hedef büyüdü

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Geçen yıl ihracatta tüm yılların rekorunu kırdık. 2017'de 83 milyon dolarlık ihracat yaptık, 2018 yılında ise sektör tarihinde ilk defa 100 milyon dolara ulaşmak istiyoruz" dedi.

Yeni Şafak
Çiçek ihracatında hedef 100 milyon dolar.
Çiçek ihracatında hedef 100 milyon dolar.
Çiçek ihracatında hedef 100 milyon dolar.
Çiçek ihracatında hedef 100 milyon dolar.

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, sektörün 2017'de 83 milyon dolarlık ihracat yaptığını, 2018'de bu rakamı 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Bağdatlıoğlu, yaptığı açıklamada, ülkede iklimin sağladığı avantajla 12 ay çiçek üretimi yapabildiğini söyledi.

Antalya, İzmir gibi kıyı kesimlerinin yanı sıra yüksek kesimlerde de yayla çiçekçiliği yapıldığını anlatan Bağdatlıoğlu, ülkede çiçek üretiminin ve buna paralel olarak çiçeğe ilginin arttığını dile getirdi.

Çiçeğin, barışın, sevginin dili olduğuna işaret eden Bağdatlıoğlu, "Bu sektör doğrudan katma değer yaratan bir sektör. Geçen yıl ihracatta tüm yılların rekorunu kırdık. 2017'de 83 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2018 yılında ise sektör tarihinde ilk defa 100 milyon dolara ulaşmak istiyoruz. Geçen yıl 380 milyon dal çiçek ihraç ettik, bu yıl ise bu rakamı 400 milyon dala çıkartmayı hedefliyoruz. Bu rakamlar güzel günlerin habercisi gibi. Gelecek yıllarda bu rakamların katlanacağına inanıyorum" diye konuştu.

Çiçek ekiminde arazi problemi yaşandığını belirten Bağdatlıoğlu, "Organize alanların oluşturulması gerekiyor. Sektör, teşvik ve desteklerden yararlanamadığı için yabancı yatırım çekemiyor. Bunların üzerinde çalışıyoruz. İthalatın önüne geçip, ihracatı artırmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

"Çiçek yerine bağış yapın yaklaşımı doğru değil"

Bazı davetlerde çiçek yerine bağış yapılmasının istenildiğini ifade eden Bağdatlıoğlu, "Çiçek yerine bağış yapın yaklaşımı doğru değil. Buna katılmıyoruz. Bu sektörden 300 bin kişi ekmek yiyor. Onların çocukları okuyor. Bu sektör onlara iş, aş vererek hayatta tutunmalarını sağlıyor. Türkiye'nin katma değerli üretime dayalı sektörlere ihtiyacı var. Bu sektör de bunlardan birisi. Hem insanları mutlu ediyor hem de iş olanağı sağlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

"Üretim olarak çeşitliliği tamamlayamadığımız için ithalat zorunlu olarak yapılıyor. Üreticiler el ele vererek yeni arazilerde yeni çeşitlerle üretim yapmamız gerekiyor. Halkımız alışmışken onlara bu güzel hediyeleri sunalım. 5 yıl önce 20 milyon dolar civarında olan ithalatımız şimdi 100 milyon doları aştı. Bir taraftan sevindirici. Halkımız barışı, özgürlüğü, sevgiyi yansıtan çiçeği kullanıyor. Bir taraftan da üzücü. Çiçeği yeteri kadar üretemiyor ve çeşitlilik sunamıyoruz. Dünyada bu sektörün 300-500 yıllık geçmişi var. Biz bu sektörde yeniyiz, 20-30 yıllık bir geçmişimiz var. Devlet de hükümet de insanlar da bu sektörün ne kadar önemli olduğunun farkına vardı. Geleceğe umutla bakıyoruz."

EKONOMİ
5 yılda 206 milyon dolar harcadık

EKONOMİ
IMF Türkiye’yi durdurmak istiyor

EKONOMİ
100 mağazaya 800 bin lira