Çeyrek yükseldi gramı revaçta

Düğünlerin en yoğun yapıldığı mayıs-temmuz dönemi bu yıl kuyumcuyu sevindirmedi. Geçen yılın aynı dönemine göre çeyrek altın üretimi, yüzde 63,6 azaldı. Üretimdeki düşüşte çeyrek altın fiyatının 215 liraya kadar çıkması ve FETÖ darbe girişimi etkili oldu.

Yeni Şafak Haber Merkezi

Altın fiyatlarındaki yükseliş, Ramazan Bayramı'nın yaz dönemine denk gelmesi ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi nedeniyle düğünlerin ertelenmesi gibi etkenler çeyrek altın üretimini azalttı. Geçen yıl mayıs-haziran-temmuz aylarında 2 milyon 734 bin 630 adet çeyrek altın basımı gerçekleştiren Darphane, bu yılın aynı döneminde üretimini yüzde 63,6 azaltarak 995 bin 520 adete düşürdü.

Vatandaş gram altına yöneldi

Çeyrek altın üretiminde en keskin düşüş, altın fiyatlarının rekor üstüne rekor kırdığı geçen ay gerçekleşti. Temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80,3'lük düşüşle 367 bin 220 adet çeyrek altın üretildi. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, gram altının temmuz ayında tüm zamanların zirvesi olan 132 lirayı test etmesiyle sezonda çeyrek altın satışlarının durduğunu ifade etti. Memiş, “Düğünlerde çeyrek altına talep olmayışı darphanenin çeyrek altın basımını da olumsuz etkiledi. Bu düşüşün nedenini çeyrek altın fiyatının 217 lira seviyesine kadar yükselmesine bağlıyoruz. Bu yıl düğünlere giden vatandaşların takı olarak en çok 22 ayar 1 gram altınları tercih ettiklerini gördük" dedi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/08/31/01/44/resized_e1225-86e6484fislammemisdekupe.jpg

Gram altına ilgi devam eder

Sezonunda işlerde düşüş olan kuyumcu esnafının çeyrek altın satamadığı için gram altın satışlarından memnun kaldığını belirten Memiş, "Yani gram altın hem vatandaşın yüzünü güldürdü hem de esnafın. Ekim ve kasım aylarında düğün sezonunda yoğunluk yaşanacağı için vatandaşın gram altın talebinin devam edeceğini düşünüyoruz” bilgisini verdi.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/08/31/01/44/resized_79a59-4b16b47bronry.jpg

Alım gücü düştü

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler de darphane verilerinin, tüketicinin alım gücü ve talebinin büyük oranda düştüğüne işaret ettiğini, mevcut konjonktürün yanı sıra bu istatistiklerin oluşumunda altın fiyat seviyesinin de etkili olduğunu vurguladı. İşler, “Kuyumculukta peynir, ekmek gibi satılan, düğünlerin vazgeçilmezi çeyrek altında talep çok düştü. Türkiye'de 40 bin işletmeden oluşan, 1,5 milyon kişiye istihdam sağlayan kuyumcu ailesi, evine ekmek götürmenin derdinde. Müşteri, 'bekle-gör' yönünde hareket edince ne yazık ki piyasa da kilitleniyor” şeklinde konuştu.