Çarklar ihracata döndü

Sanayi üretimi, zorlu salgın sürecinin etkilerini üzerinden atıyor. Takvim etkilerinden arındırılmış endeks yüzde 14,4’lük oranla beklentilerin üzerinde artarak, Ocak 2018’den bu yana en yüksek yıllık artış oranını yakaladı. İhracatını yukarı taşıyan sektörlerde çarklar hızlanırken, en fazla artış gemi yat ile savunma sanayi araçlarının da bulunduğu diğer ulaşım araçlarından yüzde 81’lik artışla geldi.

Ekonomi Servisi
Arşiv

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi, zorlu salgın sürecinin etkisini üzerinden atmaya başladı. Bu dönemde navlun fiyatlarının fırlaması, kruvaziyer bulunamaması, Uzak Doğu’dan yapılan siparişlerin gecikmesi ve tedarik zincirinin kırılmasıyla Avrupa başta olmak üzere birçok ülke siparişlerini Türkiye’ye kaydırmaya başladı. Avrupa’ya yakınlık, lojisitk avantaj ve kaliteli üretimle adından söz ettiren Türk sanayicisinin, bu dönemde siparişlerini katlaması sanayi üretim rakamlarına da yansıdı.

EKONOMİ
Financial Times: Türk ekonomisinin dayanıklılığı en kötü korkuları bile boşa çıkardı

‘SAVUNMA’LI YÜKSELİŞ

Aslan payı sanayinin

Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 75,9 pay alan sanayi sektörü, son 12 ayda ihracatını yüzde 35,6’lık artışla 172,8 milyar dolara çıkarttı. Sanayi ürünleri grubunda yer alan ve dış satışlarını en çok artıran sektörlerden olan gemi ve yat ihracatı bu dönemde yüzde 66,2, savunma ve havacılık yüzde 84,2 artış gösterdi. Yıllık bazda ihracat rakamlarını da sırasıyla 1,6 milyar dolar ve 3,3 milyar dolara taşıdı. Hazır giyim ihracatı 20,3 milyar dolara ulaştı.

EKONOMİ
Dev paket açıklanacak: Ekonomide gözler Bakan Nebati'nin yarın yapacağı açıklamalara odaklandı

Yüksek teknoloji arttı