Büyüme için 5 temel hedef

Başbakan Binali Yıldırım 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı açıkladı. Büyüme hedeflerinin 2018-2019 döneminde yüzde 5'e çıkacağını ifade eden Yıldırım, enflasyonun da düşeceğine vurgu yaptı. Ekonomik reformlardan bahseden Yıldırım, eğitimde de yabancı dilin zorunlu olacağını ve tek gün eğitim sistemine geçileceğini belirtti.

Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı açıkladı.

Başbakan Binali Yıldırım 2017-2019 dönemini kapsayan Orta Vadeli Programı açıkladı.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

Gelişmekte olan ülkeler büyümelerini istikrarlı olarak devam ettirdi. Türkiye dünya ortalamasının 2 katı büyümeyi yakaladı. Bu bizim hedeflediğimiz bir rakam değil. 2016'da ciddi olumsuzluklar yaşadık. Terörle mücadelede çok önemli bir yıl, FETÖ darbe girişimi ve turizmde yaşanan olumsuzluklar... Geçtiğimiz yıl hiç boş durmadık. Sürekli bir krizle karşı karşıya kaldık. Ancak buna rağmen darbe bile dinlemedik yapısal reformlara devam ettik.

Haziran-Ağustos arası tüm toplum kesimlerini ilgilendiren çokça kanun çıkardık ve bunlar laf olsun diye çıkarılmadı. Bu kanunlar insanların hayatını kolaylaştıran kanunlar. Şimdi bunların semeresini görmeye başladık, prim affından tutun vergilerin yeniden yapılandırılmasına, vergi barışından tutun esnafa ÖTV muafiyeti sağlanması, teşviklerin özel sipariş usulü yapılması, yani katma değeri yüksek mallar için sipariş usulü teşvik modelinin geliştirilmesi, ihracatın artırılmasına yönelik tedbirler alınması, burada yerlileştirme millileştirme var...

Bugünkü konumuz 3 yıllık orta vadeli programda nasıl ilerlemeyi düşünüyoruz bunları vatandaşlarımızla paylaşmak istiyorum.

2017-2019 dönemlerinde büyüme oranını artıracağız.

5 temel hedef

Orta Vadeli Programın 5 temel amacı var:

Gençler en büyük geleceğimiz

Gençleri en büyük geleceğimiz olarak görüyoruz. İş gücü piyasasını daha etkin hale getireceğiz. Fiziki altyapıya zaten çok fazla yatırım yaptık. Altyapı olmazsa üst yapı olmaz, gelişme olmaz.

Kurumsal kalitemizi iyileştireceğiz. Emreden değil milletin işini kolaylaştıran bir yönetim ortaya koyacağız. Cari işlemler açığını azaltacağız, mali disiplinden vazgeçmeyeceğiz.

2017 bütçesi 17 Ekim'de Meclis'te

2017 senesi için bütçemizi yaptık hayırlı olsun, 17 Ekim'de Meclis'e sunacağız. 2017 yılında bütçe açığını yüzde 2'nin altında tamamlamış olacağız. Bu ne anlama geliyor? Bakın turizm gelirlerimiz yüzde 40 azaldı, bir darbe geçti, terörle mücadele ve 1 Kasım seçimlerinde vatandaşa verdiğimiz vaatler vardı, 1 Ocak'ta asgari ücret... gibi bir kaynak aktarımı söz konusu oldu. Bütün bu olumsuzluklara rağmen bütçe açığını yüzde 2'nin altında 1.6 düzeyinde tutmayı başardık. Bu çok büyük başarı. Bu yükseğe çıksaydı diğer yıllar bunun bedelini öderdik. Aldığımız tedbirlerle bu düzeyde tutmayı başardık.

Yatırımlara hız kesmeden devam edeceğiz, bunun için kaynak problemimiz yok. Yatırımdan kısmak olmaz, yatırım ülkeyi geleceğe hazırlamaktır. İlk yatırımları 2017'de 2016'ya göre artırmış olacağız. Bunları bir kısmını bütçeyle bir kısmını alternatif finans yöntemiyle yapacağız. Hem büyüyeceğiz, hem kaynak üreteceğiz, hem de enflasyonu kontrol altına alacağız. Tüm bunlar kararlılık ve istikrarla yapacağız.

Düşünün koalisyon olsa ne olacak. Bir kararı almamız zaman alacak. Sorunlar birikir ve sonunda elinizde patla. 2001 böyle oldu, 1995 böyle oldu. İrade olmayınca idare olmaz. Onuncu kalkınma programı devam ediyor, uygulanmaya devam edecek.

EKONOMİ
Büyüme tahmini 3,2'ye revize edildi

Reformlara devam

Tüm bunlar için reformlar lazım. Geçmişte yaptık bundan sonra da reformları yapmaya devam edeceğiz. Bazı konular var, bunların bir kısmı kanuni düzenlemeleri bir kısmı idari kararlar bir kısmı da yönlendirme ile yapılacak işler. Ekonominin daha da canlandırılması ekonominin gelişmesi hedefleniyor.

Arabuluculuk mekanizmasını getireceğiz. Bilirkişilik konusu Türk yargı sisteminin kanayan yarası. Bilirkişi ana unsur değil, bir destek unsuru olarak düşünülecek. Bunun için kanun Meclis'ten geçecek ve yargılama süreleri kısalmış olacak. Benzer şekilde noterlik sistemini de AB standartlarına uygun olarak yeniden düzenleyeceğiz. Yargılama sürelerinin kısaltılması asıl hedeflerimizden biridir. Darbecilerin yargılanması süratle yapılacak. İhtisas mahkemeleri, finans, bilişim..Dolayısıyla bilişim davalarıyla ilgili bilişim mahkemeleri kurulacak.

Esnafa müjde

Taşınılır Rehni Kanunu'nu çıkaracağız.

Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alıyoruz. Mesleki Teknik Eğitim Reformu yaparak ekonominin gücünü artırmış olacağız. Patent Kanunu'nu hayata geçirmiş olacağız.

Sağlıkta yerlileşme, uzun süreden beri ilaç sektöründe önemli gelişmeler sağladık. Bu dönemde sağlıkta yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarını desteklerle daha iyi noktaya getireceğiz.

Türkiye Uzay Ajansı için kanun hazır.

Bilgi akışı her gün artıyor. Bunun için de yol lazım. Akıl yollarının şerit sayısı sayılı değil, ne kadar çok geniş yapılırsa o kadar rahatlık oluyor. Bilgi toplumu olma yönünde genişbant altyapısını geliştireceğiz, Ulaşımda hız felakettir, bilişimde hız berekettir.

İkili öğretim tarihe karışıyor

GÜNDEM
Öğrenciler tam gün okuyacak

Tasarrufta devlet örnek olacak

Kamu olarak tasarrufta örnek olacağız. Önce kendimizden başlayacağız. Araç ve yeni bina alınmasına, kiralanmasına mecburiyet olmadıkça izin vermeyeceğiz, gereksiz seyahatleri düzenleyeceğiz. Fazla bir personel alımı düşünmüyoruz. Tasarruf devletten başlayacak, sonra vatandaşa yüzümüz olsun.