Türkiye’de Bafra Zembili’den tutun da, Ahlat Bastonu, Andırın Tirşiği, Arapgir Köhnü Üzümü, Bor Söğürmesi, Cimin Üzümü, Devrek Bastonu, Eşme Yörük Kilimi, Gemlik Atı, Mardin Kibe, Pervari Balı, Sinop Nokulu, Terme Pide, Vezirköprü Semaveri, Şımşıpe’re kadar daha çoğunun adını bile duymadığımız 2018 Ocak ayı itibariyle tescillenmiş 320 coğrafi işaretli ürün var. Alınan bu tesciller sayesinde ülkemizin en değerli ürünleri yöresine has özellikleri ile korunuyor, üretiliyor ve tüketiciyle buluşturuluyor. Coğrafi işaret almak için 350 ürün daha tescil başvurusu yapmış durumda. Türkiye’de tespit edilen 2 bin 500’ün üzerinde ürün olduğu ifade ediliyor.
AMBLEM HERŞEYİ ORTAYA ÇIKARIYOR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı; geçtiğimiz günlerde coğrafi işaretlerde amblem kullanma zorunluluğu getirdi. Buna göre; amblemin ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda, işletmede kolayca görülebilecek şekilde kullanılması gerekiyor. Konuyu Yeni Şafak’a değerlendiren Türk Teşvik Derneği Başkanı Harun Altunbaş, çıkan bu kanunu gönülden desteklediklerini söyledi. Altunbaş, “Artık hem yöresine ve ülkemize özel ürünlerimiz korunuyor ve üstelik bu ürünlerimizin doğru üretilip üretilmediği Coğrafi İşaret Amblemi ile kolaylıkla anlaşılıyor olacak” dedi. Yaşadığımız coğrafyanın zenginliğinin farkında olunması gerektiğini vurgulayan Altunbaş, “Bu ürünlerimize milletçe sahip çıkmazsak alınan tescillerin pek bir anlamı kalmayacak. Ürünlerimizin üretiminin devamı için bunlara rağbet etmeliyiz” çağrısında bulundu.
COĞRAFİ İŞARET KALİTE DEMEK
Bu gelişmeler sayesinde üreticimizin bu değerli ürünleri tüketici tarafından kolayca ayırt edilebileceğini ifade eden Altunbaş, şu değerlendirmeleri yaptı: “Mesela tescili yeni olan Balıkesir Kuzu Eti, üretimi esnasında eğer işareti almaya hak ettiği şekilde doğru olarak üretilmişse ve tüketici ile doğru şekilde buluşuyorsa bunu üzerindeki coğrafi işaret ambleminden hemen anlayabileceğiz. Artık 10 Ocaktan itibaren Coğrafi İşaret almış ürünlerde amblem zorunlu.”
İSTİHDAMA KATKI SAĞLAR
Konuya sadece devletin değil, özel sektörün de destek vermesini isteyen Harun Altunbaş, böylece istihdama ve ihracata ciddi katkı sağlayacağını vurguladı. Altunbaş, ülke değerlerine sahip çıkmamız gerektiğini belirtti.
Bafra Zembili’ne dijital tanıtım
Bahar ve yaz aylarında çeşitli etkinliklerle coğrafi İşaret almış ürünlerin tanıtımına katkı yapacaklarını bildiren Harun Altunbaş, çeşitli sosyal medya etkinlikleri, fuar ve pazar etkinlikleri gibi birçok şekilde bu ürünlere nerelerden ulaşabileceğini gösteren faaliyetler düzenleyeceklerini anlattı. Altunbaş, bu sayede halkımızın büyük kısmının belki de hiç duymadığı Bafra Zembili, Pazırık El Halısı, Puçuko benzeri birçok üründen haberdar olacağını söyledi.