Bu logoyu görmeden ürünü alma

Türkiye’de üretilen ürünler artık Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği “yerli üretim” logosunu kullanacak. Böylece vatandaşlar Türkiye’de üretim yapan, istihdam sağlayan firmaları ayırt edebilecek. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ürünlerini Türkiye’de üreten yabancı firmalar da bu logoyu kullanacak” dedi.

Haber Merkezi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Bakanlık vatandaşın yerli üretim ürünü tercih etmesi ve daha kolay tanıması için harekete geçti. Dün tanıtılan logoyla tüketiciler, etiketlerden bu ülkede üreten, yatırım yapan, istihdam sağlayanların ürünlerinin ayrımına kolayca varacak. Kısacası artık ne aldığımızı ve tükettiğimizin farkında olacağız. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye'de üretilen ürünler için yerli üretim logosu geliştirdiklerini aktardı. Yerli üretim logosunun Türkiye'de üretilen tüm ürünlerin etiketlerinde, tarife ve fiyat listelerinde kolaylıkla görünebilir ve okunabilir şekilde bulunması zorunlu olacak. Logo, tüketicilerin rahatça görebileceği şekilde ve orijinal renklerinde yerleştirilecek.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/09/20/01/31/resized_6f00b-738ce4af32194086.jpg

TÜRKİYE'YE YATIRIM YAPAN YABANCI FİRMA DA YERLİ

Pekcan, Türkiye'de yatırım yapan, istihdam sağlayan, Türkiye ekonomisine inanan, ürünlerini Türkiye'de üreten yabancı firmaların ürünlerinin de yerli kabul edileceğine dikkati çekerek, "Onların da Türkiye'de üretilen ürünlerde alın teri vardır. Onlar da yerli üretim logosu kullanacaktır, onların da buradaki varlıklarını destekliyoruz. Dünya pazarında rüzgar gibi geçen Türk ürünleri ile insanımızın tüketicimizin gurur duymasını istiyoruz, kalitesiyle onurlanmasını istiyoruz. Çünkü yerli üretim bizim zenginliğimiz, mirasımız, gücümüz, çocuklarımızın mutlu geleceğidir" değerlendirmesinde bulundu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/09/20/01/29/resized_9ef1d-dcfdc7ca2.jpg

BİN 296 ÜRÜNDE FAHİŞ ARTIŞ

Pekcan, "Yerli Üretim Logosu Tanıtım Toplantısı"nda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, spekülatif fiyat hareketlerini önlemeye yönelik yürütülen denetimlere ilişkin bilgi verdi. Bakan, spekülatif fiyat hareketlerine karşı önceki gün itibarıyla 2 bin 499 firmanın 41 bin 821 ürününün denetlendiğini ve 131 firmanın bin 296 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettiklerini belirterek, "680 üründe de fiyat etiketinde, gramajda oynamalar gibi mevzuata aykırılık bulundu. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya yetkilerimiz çerçevesinde devam ediyoruz" dedi. Kendilerine ulaşan 18 bin başvurunun genelde marketlerdeki ürünlere yönelik olduğuna işaret eden Pekcan, bu şikayetleri anında değerlendirerek gerekli tespitleri yaptıklarını söyledi. Pekcan, ilgili firmaların savunmalarını istediklerine dikkati çekerek, gerekli cezaları da kestiklerini, bu konuda hiçbir tolerans göstermeyeceklerini dile getirdi.

Cezalarda 10 kat artış

Firmalara 6 bin 97 liradan 69 bin 86 liraya kadar ceza kesme yetkilerinin olduğunu söyleyen Pekcan, bunu 10 katına kadar da çıkarma yetkilerinin bulunduğunu ifade etti. Pekcan, dün itibarıyla 2 bin 499 firmanın 41 bin 821 ürününün denetlendiğini belirterek, şunları kaydetti: “131 firmanın bin 296 ürününde haksız fiyat artışı tespit ettik. Ayrıca 680 üründe de fiyat etiketinde, gramajda oynamalar gibi mevzuata aykırılık bulundu. Bunlarla ilgili her türlü tedbiri almaya yetkilerimiz çerçevesinde devam ediyoruz. Ayrıca, stokçularla ilgili de Hazine ve Maliye Bakanlığı ile beraber kontrolleri yapıyor, gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Onlara da anında cezalarını kesiyoruz.” Pekcan, simit fiyatlarıyla ilgili bir soru üzerine de 81 milyon nüfusu etkilediği için ekmek üzerine yoğunlaştıklarını, ciddi bir çalışma yürüttüklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını bildirdi.

EKONOMİ
Japonya ile ticaretin odağı ‘katma değer’

EKONOMİ
Tarım Kredi’den katılım hamlesi