Betona yüzde 20 kâr sınırı

Deprem bölgesinde yerinde dönüşümle evlerini yenilemeye çalışan vatandaşların betonda karşılaştıkları fahiş fiyatlara sert müdahale geliyor. Fırsatçıların şişirdiği rakamlar, piyasa ortalamasına çekilmezse maliyetler hesaplanacak ve yüzde 20 üzerinde kâra izin verilmeyecek.

Merve Safa Akıntürk
Arşiv.

Metreküp maliyeti bin 300 TL olan hazır betonun fiyatının nakliye, ekipman, agrega bahanesiyle 3 bin TL’ye satıldığı yolunda ulaşan şikayetler üzerine tedbirler masaya yatırıldı. Fiyatlar makul bir seviyeye çekilmezse maliyetler hesaplanarak firmaların yüzde 20 üzerinde Kâr elde etmesine izin verilmeyecek. Fahiş fiyat artışı yapan firmalara bölgedeki inşa çalışmaları tamamlanana kadar el konulması da tartışılan tedbirler arasında.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ PROJELER ETKİLENDİ

Depremden etkilenen 11 ilde kendi inşaatını yapmak isteyen afetzedelere hibe ve kredi desteği sağlayan Yerinde Dönüşüm Projesi, inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar nedeniyle sekteye uğradı. Vatandaşlardan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na, ‘Bölgede beton ve betonun bileşenleri başta olmak üzere, birçok inşaat malzemesinin fiyatının neredeyse ikiye katlandığı yönünde’ yüzlerce şikâyet geldiği belirtiliyor.

FİYATLARDA 2 KAT ARTIŞ

Beton sektöründe fahiş fiyatlar uygulanarak maliyet yükseltiliyor. Gerçek maliyeti bin 300 lira civarında olan 1 metreküp betona, ‘nakliye fiyatları arttı, ekipman bulamıyoruz, agrega bulamıyoruz’ bahaneleriyle 3 bin liraya kadar bedel isteniyor. Edinilen bilgiye göre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı da firmaları sıkı takibe aldı. Ayrıca, deprem bölgesinde, beton sektöründe faaliyet gösteren sektör temsilcilerinin de fahiş fiyat artışları konusunda uyarıldığı öğrenildi.

İKİ FORMÜL GÜNDEMDE

Hükümetin gündemindeki ilk formül yasal bir düzenleme yapılarak maliyetler hesaplanacak ve firmaların elde ettiği karın yüzde 20’nin üzerine çıkmasına izin verilmeyecek. İkinci formül ise inşa çalışmalarının aksamaması ve sağlıklı bir süreç yürütülebilmesi için, fahiş fiyat artışı yapan firmalara, bölgedeki inşa çalışmaları tamamlanana kadar el konulması.

17 çimento firmasına soruşturma

Rekabet Kurumu da deprem bölgesi odağında çimento ve hazır beton sektörü için yürüttükleri incelemeler kapsamında 17 teşebbüs hakkında soruşturma başlattı. Sektörde fırsatçılara göz açtırmayacaklarını vurgulayan Başkan Birol Küle, “Soruşturma açılan teşebbüslerin birlikte fiyat tespit ettiklerine ve müşteri paylaştıklarına ilişkin kuvvetli deliller elde ettik” dedi. Küle, yapı kimyasalları özelinde yapı malzemeleri sektörüne yönelik de inceleme başlattıklarını belirterek, “Fiyatlama stratejilerine yönelik anlaşmaya varıldığına, rekabete duyarlı bilgi değişiminde bulunulduğuna ve ihalelerde danışıklı hareket edildiğine yönelik şüphelerimiz var. 14 teşebbüs ve 2 teşebbüs birliğinde yerinde incelemeler gerçekleştirdik” değerlendirmesini yaptı.

EKONOMİ
Bakan Şimşek: Suudi Arabistan ile Mali Alanda İş Birliği Mutabakat Zaptı'na imza attık

EKONOMİ
Bakan Yumaklı duyurdu: Üreticilere destek ödemesi hesaplara yatırıldı

TEKNOLOJİ
Honda'nın efsane modeli 'Prelude' geri döndü: Spor şık ve elektrikli