Batı Akdeniz'de büyük adım

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, yılın ilk 5 ayında Antalya, Burdur ve Isparta illerinden gerçekleşen ihracatın yüzde 21.7 artış ile 688 milyon 162 bin 426 dolara yükseldiğini bildirdi.

Yeni Şafak
BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, sektörlerde ve ülkelerde yaşanan ihracat artışının yılın ikinci yarısına yönelik ihracat rakamları açısından umut verdiğini söyledi.

Batı Akdeniz’i kapsayan illerde gerçekleşen ihracatta artışın olduğunu ifade eden Satıcı, "Antalya, Burdur ve Isparta illerinden 1 Ocak-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleşen ihracatın yüzde 21.7 artış ile 688 milyon 162 bin 426 dolara yükseldi. Sadece Mayıs ayında ise bölgemizden yüzde 16.5 artış ile 139 milyon 72 bin 423 dolar ihracat gerçekleşti" dedi.İlk 5 aylık dönemde yaş sebze ve meyve ihracatı"Geride kalan 5 aylık dönemde bölgemizden en fazla ihracatı yaş meyve sebze sektörü gerçekleştirdi" diyen Satıcı şu ifadeleri kaydetti:"Bu dönemde demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatını yüzde 50’ye yakın oranda artırma başarısı gösterdi. Yaz ürünlerinin pazara girmesiyle ve Rusya Federasyonu’nun ülkemizden domates dışındaki ürünlerimizi yeniden ithal edecek olmasıyla birlikte yaş meyve sebze ihracatının ivme kazanması bekleniyor. Bilindiği gibi Rusya Federasyonu bölgemizin yaş meyve sebze ürünlerinin en önemli alıcısı konumundaydı. Rusya Federasyonu kapılarının domates haricindeki ürünlerimize yeniden açılmasıyla birlikte ihracatta yaşanacak artış, ülke ekonomimizin yanı sıra üreticilerimizin de kazancına olacak. Geleneksel pazarlarıyla birlikte alternatif pazarlara da yönelen maden sektörünün yaz sezonunu yoğun geçirmesi bekleniyor.""En fazla ihracat yapan ülke Çin"Çin Halk Cumhuriyeti’nin bölgeden en fazla ihracat gerçekleştirilen ülke olma özelliğini taşımaya devam ettiğini belirten BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, "İstatistiklere bakıldığında bölgemizde 31 Mayıs tarihi itibariyle 19 ülkeye 10 ila 44 milyon dolar arasında, 11 ülkeye de 5 ila 10 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirildiği görüldü. Bu tablo da Batı Akdeniz ihracatının sadece bir pazara bağlı kalmak yerine, dünyanın dört bir yanına hitap edip, daha dengeli bir yapıya büründüğünün göstergesi oldu. Özellikle URGE projesi çerçevesinde 1.5 yılda 3 kez gidilen ABD pazarında yaşanan yüzde 67,6 oranındaki ihracat artışı, gelecek adına moral verdi. Yılın ikinci yarısında da alternatif pazarlara ve etkinliğimizi artırmak istediğimiz pazarlara yönelik çalışmalarımız aralıksız sürecek. Devam eden URGE Projeleri çerçevesinde yurt dışında pazarlama faaliyetleri yürüteceğimiz gibi yeni başlayacak olan URGE Projemiz ile de firmalarımızla önemli çalışmalar gerçekleştireceğiz. Hedefimiz yüzde 20 bandına sabitlenen ihracat artışını yılın ikinci yarısından sonuna kadar yansıtmak ve yıl sonunda 1.6 milyar dolar ihracat rakamını aşmak" açıklamasında bulundu.