Başbakan Binali Yıldırım İspanya'da Yeni Ekonomi Forumu'nda konuştu. Başbakan Yıldırım, İspanyol yatırımcıların Türkiye'ye güvenip yatırım yapmaya devam ettiklerini belirtip, iki ülke arasındaki ticaret hacmine vurgu yaptı. Başbakan Yıldırım konuşmasında Avrupa Birliği'nin tutumuna ve Ortadoğu'da yaşanan gelişmelere de değindi.
Başbakan Binali Yıldırım İspanya'da ekonomi forumunda yaptığı konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle;
''BİZE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI''
AB ile anlaşmaya vardık. Vize muafiyeti sağlansın, artı gümrük birliği de güncellensin. Anlaştık, el sıkıştık, günlük göçmen geçişi 50'nin altına düştü. Ancak bize verilen sözler tutulmadı.
YÜZDE 19 ARTTI
İspanya ile ticaretimiz geçen sene yüzde 19 arttı, 13 milyar dolar civarına geldi. Daha güzeli de bu artış her iki ülkenin de kazanacağı yönde bir artış oldu. Kazan kazan esasına göre gelişen bir artış.
TÜRKİYE ÜZERİNDEN 60 ÜLKEYE ULAŞILABİLİYOR
İspanyol yatırımcılar Türkiye'ye güveniyor ve yatırım yapmaya devam ediyor. Türkiye'ye yatırım yapmak 3.5 saatte 60 ülkeye ulaşarak 1.5 milyar nüfusa hitap etmek anlamına geliyor.
İspanya medeniyetlerin buluştuğu bir alan. Burada herkes asırlarca beraber yaşamış. O yüzden İspanya'da aşırıcılık yok. Irkçılık yükselişte değil. Ama maalesef bazı Avrupa ülkelerinde durum böyle değil.
''3 MİLYARIN 3'TE 1'İNİ DAHİ ALAMADIK''
Suriye'de sorunun sebebi de biz değiliz başlatanı da.3,5 milyon mülteciye biz 8 yıldır kucak açıyoruz, evimizi, aşımızı paylaşıyoruz. Onlara sağlık, barınma ve eğitim hizmeti veriyoruz. 30 milyar dolar bütçemizden harcadık. Bunu seve seve yaptık. Dostlarımızdan aferin iyi yapıyorsun demelerini ve onların da elini taşın altına koymalarını bekliyoruz. 3 milyar euro söz verildi, ikinci 3 milyar euro da verilecek denildi. Daha 3 milyar euronun 3'te 1'ini alamadık, üzerinden 3 sene geçmesine rağmen.
''3800 DEAŞ'LIYI ETKİSİZ KILDIK''
Sorunların kaynağına inerek çözüm üretmemiz lazım. Daha çok güvenlik boyutlu, daha çok terörü tetikleyecek keskin tedbirler alarak bölgesel sorunları çözemeyiz, Avrupa'nın da Türkiye'nin de güvenliğini sağlayamayız. Biz bölgeye gitmek isteyen 60 bin yabancı savaşçıyı sınırlardan geri döndürdük. Bunlar batı ülkelerinden geliyor. Ne kadar büyük bir tehditle karşı karşıya kaldığımızı düşünün. Bu şekilde 4 bin 500 yabancı savaşçıyı yakaladık ve cezaevine koyduk. DEAŞ bugün ortak bir sorun, beraber hareket etmemiz lazım, doğru. Türkiye Fırat kalkanı bölgesinde Cerablus'ta Azez'de, El Bab'da tam 3800 tane DEAŞ'lıyı tek başına etkisiz hale getirdi. Oraya 160 bin Suriyeli döndü, yerleşti, çocukları okula başladı. Terörden eser yok.
''350 BİN KİŞİ TÜRKİYE'YE GELMEK ZORUNDA KALDI''
Benzer şekilde Afrin bölgesinde 350 bin tane Arap, Kürt, Türkmen zorla baskıyla, malları elinden alınarak, çocukları ellerinden alınıp dağa götürülerek terör örgütü tarafından zulmedildi. 350 bin kişi terkedip Türkiye'ye gelmek zorunda kaldı. Bununla da kalmadılar sınırlarımıza büyük büyük tüneller kazarak, Türkiye'ye bugüne kadar 740 tane roket attılar. İki sınır ilimizde 71 sivil hayatını kaybetti. Ondan sonra biz Afrin'e terör operasyonu düzenlediğimizde bazı dostlarımız bundan rahatsız oluyor. Ne yapalım bekeleyelim de terör örgütleri insanları mı öldürsün, zulüm mü yapsınlar. Biz buna rıza gösteremezdik. Bütün terör örgütlerinden Afrin'i temizledik. Şimdi oraya da dönüşler başladı. Neden orada güvenlik var, orada huzur var. Bu çabalarımızın amacı Suriye'de kalıcı barışı tesis etmek, BM cenevre insiyatifine yardımcı olamak.
Huzur olmayan güven olmayan yerde yatırım olmaz. Türkiye geçtiğimiz yıl yüzde 7,4 büyüdü. Çevremizde yaşananlara rağmen Türkiye büyümeye devam ediyor. Neden; Güçlü iktidar sürekli istikrar...