Ekonomi Bakanlığı'ndan ihracatçı firma açıklaması

Ekonomi Bakanlığı, geçtiğimiz hafta gazetemizde ve bazı internet sitelerinde yer alan ihracatçı firmaların yararlandığı desteklerin önemli bir kısmının FETÖ'yü destekleyen şirketlere aktarıldığı haberiyle ilgili açıklama yaptı.

Yeni Şafak

Ekonomi Bakanlığı'nın İhracatta Devlet Yardımları kapsamında firmalara destek sağlandığının belirtildiği açıklamada; “Bu şirketlerin yurtdışında bulunan birimlere ilişkin kira ve tanıtım giderleri, fuar, markalaşma destekleri, ticaret ve alım heyetleri, pazara giriş ve kobi destekleri ile kümelenme projeleri kapsamında verilen desteklerin finansmanı Destekleme Fiyat İstikrar Fonu (DFİF)'ten karşılanmaktadır" denildi.

YAKLAŞIK 10 BİN FİRMAYA DESTEK

Toplamda yaklaşık 10 bin firma söz konusu destek programlarından yararlandığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Bu destekler 94/6401 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak hazırlanan Para-Kredi Koordinasyon Kurulu Kararları çerçevesinde Türk Ticaret Kanunu'na göre Türkiye'de kurulmuş olan şirketlerin yurtdışına yönelik tanıtım, fuar ve benzeri giderlerine destek olmak ve dolayısıyla ihracatımıza katkı vermek için, yine yurt içinde yerleşik şirketlerin hesabına ödenmektedir" ifadelerine yer verildi.

HANGİ YIL NE KADAR DESTEK VERİLMİŞ?

Açıklamada Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'ndan son 5 yıllık dönemde yapılan ödemelere ilişkin şu rakamlar paylaşıldı: “2012 yılında 675 milyon TL, 2013 yılında 939 milyon TL, 2014 yılında 994 milyon TL ve 2015 yılında 1,1 milyar TL'lik ödeme yukarıda bahsedilen faaliyetler için Türkiye'de yerleşik ihracatçılarımıza ihracatlarını artırmaları için ödenmiştir. 2016 yılında ise tahsis edilen 957 milyon TL'lik ödeneğin, 840 milyon TL'si kullandırılmıştır. Söz konusu haberlerde sanki bakanlığın verdiği desteklerin tamamının adı geçen örgüte aktarıldığı gibi bir algı yaratılmaktadır ki, bu FETÖ terör örgütü ile büyük mücadele eden, bakanlığımız ve ihracatçı birliklerine yapılan büyük bir haksızlıktır." Açıklamada, bakanlığı FETÖ ile en hassas ve etkili şekilde mücadele ettiği de vurgulandı.