Bakan Bayraktar 'En kaliteli petrolü en yüksek oranda üretmeye başladık' diyerek duyurdu: Gabar'da yeni rakam verildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ''Çevreye uyumlu bir şekilde, Türkiye'nin en kaliteli petrolünü Gabar'da yüksek oranda üretmeye başladık. Günde yaklaşık 47 bin varil petrol üretiyoruz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar açıklama yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ankara'da Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen 2024-2025 eğitim öğretim yılı açılış törenine katıldı. Törende konuşan Bakan Bayraktar, "Sizler Türkiye'nin enerjisine enerji katacak gençlersiniz. Sizlerle iftihar ediyoruz. İnşallah çok daha güzel büyük başarılarla ülkemizin geleceğine büyük hizmetler yapacaksınız" dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin büyük bir rüzgar ve güneş potansiyeli olduğunu belirterek, "Türkiye aynı zamanda jeotermal potansiyeli olan bir ülke ve son 15-20 yılda biz Türkiye olarak dünyada rüzgar ve güneşli kurulu güçte 11'inci sıraya geldik. Ama daha ileri gitmemiz lazım; çünkü ülkemizin böyle bir potansiyeli var. Avrupa'da 5'inci sıradayız; ama sadece enerjimizi rüzgardan ve güneşten sağlamakla kalmamamız lazım. Biz aynı zamanda bu teknolojileri de kendimiz üretmemiz lazım. Ülkemizde artık bunların sanayisinin gelişmesi lazım. Ve tabii ki bütün bunları yapabilmek için olmazsa olmazımız sizler, yani insan kaynağımız, yetişmiş teknisyenlerimiz, yetişmiş mühendislerimiz. Bu sayede kendi enerjisini yenilenebilir kaynaklarından karşılayan, yerli kaynaklarından karşılayan, bu ekipmanları kendisi üreten, kendi mühendisleri, teknisyenleri olan bir ülke olarak Türkiye enerjide dışa bağımlılığını azaltacak ve inşallah bu 30 yıl içerisinde karbon nötr hedefinin yanına enerjide tam bağımsız bir Türkiye hedefini hep birlikte ortaya koyacağız" dedi.

Bayraktar, Türkiye'nin Gabar'da en kaliteli petrolünü, en yüksek oranda üretmeye başladığını ifade ederek, "Günde yaklaşık 47 bin varil oradan petrol üretiyoruz. Bunun yanı sıra Karadeniz'de, Sakarya Doğalgaz Sahasında yaklaşık 2,6 milyon eve yetecek kadar bir doğal gaz üretmeye başladık. Biz doğal gazı kendi kaynaklarımızla, kendi mühendislerimizle, işte buralardan yetişmiş sizlerle aramaya karar verdiğimizde bize dediler ki ‘yapamazsınız, bunu arayamazsınız, bu çok zor bir iş' dediler. Bakın Zonguldak'ta karadan 170 kilometre açık denizde ve deniz derinliğinin 2 bin 100 metre yani 2 kilometreden fazla olduğu bir noktada deniz tabanına ulaşıyoruz. Dolayısıyla biz inanırsak kararlılıkla, istikrarlı bir şekilde, planlı bir şekilde, programlı bir şekilde çalışırsak, ulaşamayacağımız, yapamayacağımız hiçbir şey yok" diye konuştu.

'VERİMLİ ENERJİ KULLANAN ÜLKE OLMAK DURUMUNDAYIZ'

Türkiye'nin enerjisini verimli kullanan bir ülke olmak durumunda olduğunu belirten Bayraktar, "Türkiye olarak evlerimizde, okullarımızda, iş yerlerimizde, her yerde sokağımızda verimli enerji kullanan bir ülke olmak durumundayız. Dolayısıyla kendi kaynaklarını ekonomisine kazandıran, bunları yaparken kendi mühendisleriyle kendi imkan kabiliyetleriyle bunu yapan bir ülke olduğumuzda inşallah 70 yıllık rüyamız olan bir başka çevreci enerjiyi, nükleeri devreye aldığımızda Türkiye yoluna çok büyük bir güç ve kararlılıkla devam edecek. Ben bu anlamda hepinize güveniyorum, inanıyorum. Burada başta yönetici, idareci kardeşlerimiz olmak üzere, bütün öğretmenlerimizle, bütün hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Onlar sizlerin iyi bir eğitim almanız için büyük bir gayret içerisindeler. Bu okul çok özel bir okul. 2017-2018 eğitim öğretim yılında 69 öğrenciyle yola çıktınız. Bugün okul müdürümüz dedi ki 'her yıl 90 talebeyi alıyoruz.' 90 seçkin öğrenci buraya katılıyor. İnşallah onlar da bu 4 yıllık eğitim süresinin sonunda üniversite hayatlarında ve bundan sonraki çalışma hayatlarında büyük bir gayretin içerisinde olacaklar. Yaklaşık 300'ün üzerinde mezun var. Bunların hepsi şu anda enerji sektörünün farklı yerlerinde çalışmaya aday arkadaşlarımız. Ülkemizin geleceği için siz gençlere büyük bir ihtiyaç var. Hepinize inanıyoruz. Sizde de bu inanç ve kararlılık lütfen çok güçlü bir şekilde olsun" dedi.

Bakan Bayraktar, törenin ardından 12'nci sınıf öğrencilerinin ilk dersine girerek öğrencilerle sohbet etti.

EKONOMİ
Bakan Bayraktar: Sakarya Gaz Sahası'nda günlük üretim 5,5 milyon metreküpe ulaştı

EKONOMİ
Gabar'dan sevindiren haber: Yeni hedef verildi

EKONOMİ
Bakan Bayraktar 'Bir dev geliyor Türkiye'ye' diyerek duyurdu: Deniz üssü kuruyoruz