Enerjinin İpek Yolu Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) sona yaklaşılıyor. Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası ve Azerbaycan'ın Şahdeniz-2 sahasından çıkarılan doğalgazın Avrupa’ya ulaştırılmasına ve bölgedeki doğalgaz arz güvenliğine katkıda bulunacak olan TANAP’ın, Eskişehir’den Edirne-İpsala’ya kadar uzanan 2’nci fazının inşası da tamamlandı. TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projenin ikinci fazı olan Trans Adriyatik Boru Hattı’nda (TAP) 15 Nisan itibariyle boruların gaz ile doldurulacağını, 1 Temmuz tarihinde de Türkiye tarafında tüm işlemlerin tamamlanıp Yunanistan bölümündeki sürecin beklenmeye başlanacağını aktardı.
PROJENİN İLK AYAĞI HAZİRAN’DA AÇILMIŞTI
Türkiye ve Azerbaycan’ın enerji alanında uzun yıllar öncesine dayanan stratejik işbirliğinin en önemli projelerinden biri olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nde, nisan ayı ortası itibarıyla mekanik tamamlamaya ulaşıldı. Ardahan’ın Posof ilçesinden Türkiye’ye giriş yapan ve 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçtikten sonra Edirne’nin İpsala ilçesinde Avrupa’ya bağlanan toplam bin 850 kilometre uzunluğundaki boru hattı projesinde sona yaklaşılıyor. Azerbaycan’dan Avrupa’ya doğalgaz taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun en önemli halkası olan TANAP’ın Eskişehir’e kadar olan kısmının açılışı 12 Haziran 2018’de uluslararası bir törenle yapılmış ve ticari gaz iletimi başlamıştı.
TEST GAZI 4 AY SONRA İLETİLİYOR
TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol, 15 Nisan 2019’da boru hattının Eskişehir ile Avrupa bağlantı noktası arasında kalan bölümünde hat dolumuna başlanmasının planlandığını söyledi. TANAP’ın 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla Azerbaycan gazını Türkiye-Yunanistan sınırında teslim alarak Avrupa’ya iletimini yapacak olan Trans Adriyatik Boru Hattı’na (TAP) test amaçlı gaz verilmesi için hazır hale geleceğini dile getiren Düzyol, “30 Haziran 2018 tarihinden itibaren Türkiye piyasasına arzının gerçekleştirilmesinin ardından, Avrupa’ya gaz iletmek üzere proje takvimine uygun şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Düzyol, Avrupa tarafında yaşanabilecek gecikmeye karşın taahhüt gereği Türkiye’nin zarara uğramayarak gaz iletimi gerçekleşmiş gibi parasını alacağını da söyledi.
Kapasite daha da artar
Türkiye’ye iletilen gaz miktarı ile ilgili de bilgi veren Düzyol şöyle devam etti: “Türkiye’ye boru hattımız vasıtasıyla 30 Haziran 2018’den 28 Şubat 2019’a kadar yaklaşık 1,25 milyar metreküp gaz taşındı. Bu rakamın 2019 yılının haziran ayı sonuna kadar 2 milyar metreküpe, 2019 yılı sonuna kadar ise 4 milyar metreküpe ulaşmasını hedefliyoruz.” TANAP ile ilk etapta 6 milyar metreküpü Türkiye piyasasına arz edilmek üzere toplam 16 milyar metreküp doğalgaz taşınacak. TANAP’ın kapasitesi, ilerleyen yıllarda ek yatırımlarla önce 24 milyar metreküpe ve ardından 31 milyar metreküpe kadar çıkarılabilecek.