Avrupa’da gaz sancısı: Ortadoğu’yu enerji krizinden çıkış kapısı olarak görüyor

Derin bir enerji krizi yaşayan Avrupa’da, üretim durma noktasına geldi. İngiltere’de üretim için enerji bulamayan firmalar iflasın eşiğine geldi. Londra rotayı Katar gazına çevirdi, Avrupa ülkeleri de çetin kışı atlatmak izin Doha’nın kapısını çalmaya hazırlanıyor.

Muhammed Vefa Yürekli
Arşiv

Avrupa ülkelerinin artan enerji talebini karşılayacak doğalgaz stoğundan ve tedariğinden mahrum olması küresel alarma sebep oldu. Financial Times’ın haberine göre, enerji sektöründeki yüksek fiyatlar nedeniyle maliyetlerini karşılamayan birçok firmanın iflas bayrağını çektiği İngiltere, son çare olarak Katar’ın kapısına dayandı. 4 sıvı doğalgaz (LNG) tankerinin yola çıktığı belirtilen haberde, iki ülkenin uzun vadeli bir LNG anlaşması için masada olduğu kaydedildi. İngiltere’nin Katar’dan LNG talebi, en büyük tedarikçisi Rusya’dan beklediği kaynağı temin edemeyen Avrupa’nın önümüzdeki günlerde, enerji ihtiyacını karşılamak için Ortadoğu ülkelerinin sıklıkla kapılarını aşındıracağını kanıtlar nitelikte.

DÜNYA
Avrupa'da enerji krizi: Fiyatlar dokuz ayda yüzde 250 arttı

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/11/07/02/51/resized_c908c-e70b90bamansetkatarlng.jpg

JOHNSON BİZZAT YARDIM İSTEDİ

RUSYA AVRUPA’YI ZORLUYOR

Haberde, İngiltere’nin bu hamlesini, Rusya’nın Avrupa’ya uyguladığı doğalgaz kısıtlamalarının tetiklediği belirtildi. Cuma günü Rusya’nın devlet gaz şirketi Gazprom, Avrupa’ya Ukrayna üzerinden verdiği doğalgazda yaklaşık yüzde 25 oranında bir kısıntıya gittiğini ve Polonya üzerinden gaz akışını şu aşamada tamamen kestitiğini duyurdu. Geçtiğimiz günlerde ise Gazprom, Moldova’nın gaz akışının üçte birini kesmiş ve ülke genelinde OHAL ilan edilmesine sebep olmuştu.

EKONOMİ
Avrupa'ya Rus gazına karşı LNG önerisi

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/11/07/02/50/resized_3e8ef-a338ac44johnsonhammadmanset.jpg

Çare Körfez ülkeleri

İngiltere’nin Katar’la doğalgaz anlaşması için masaya oturması, ihtiyacı olan arz talebini karşılayacak doğalgaz stoğundan ve tedariğinden mahrum olan Avrupa’nın çıkış kapısı olarak Ortadoğu ülkelerine yöneleceği şeklinde yorumlandı.

Dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip 10 ülkeden 4’ü (İran, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri) Körfez’de bulunuyor.