Avrupa’nın doğal gazda tek kaynağa bağımlılığını bitirme çabasına Rusya’nın gaz akışını her gün azaltarak karşılık vermesi fiyatları yeniden tırmanışa geçirdi. Almanya, yaşanan kriz sonrası ulusal gaz acil durum planındaki risk seviyesini ikinci en yüksek “alarm” aşamasına yükseltti. Avrupa’nın en büyük ekonomisi ve sanayi üssü olan Almanya’da Rus gazına bağımlılık son üç ayda yüzde 55’lerden yüzde 35’lere kadar gerilerken sanayi üretimi noktasında hala Rus gazı alternatifsiz konumda bulunuyor. Almanya'da konutların yaklaşık yarısı ağır sanayide elektrik üretmek için kullanılan doğal gazla ısıtılıyor.
SANAYİ ÜRETİMİ İÇİN RUSYA’YA MUHTAÇ
ALMANYA RİSK SEVİYESİNİ İKİNCİ AŞAMAYA YÜKSELTTİ
Almanya, doğalgaz arzındaki kesintilerin ardından ulusal gaz acil durum planındaki risk seviyesini ikinci en yüksek “alarm” aşamasına yükseltti. Almanya Mart sonunda üç aşamalı acil durum planının ilk fazı olan “erken uyarı” aşamasına geçmişti. Ülkede doğalgaz risk seviyesinin üçüncü aşamaya çıkarılması doğalgaz dağıtımında devlet kontrolünü öngörüyor. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck “Şimdi hissetmesek bile bir gaz krizinin ortasındayız” dedi. Habeck daha önce Rusya’ya karşı enerji ambargosunun toplumsal barışa karşı tehdit olduğunu ve sanayi üretimini karanlığa sürüklediğini ifade etmişti. Yükseltilen alarm seviyesi hükümete enerji şirketlerinin artan maliyetleri hanelere ve işletmelere yansıtma olanağı tanıyan bir yasayı devreye almasına izin verirken doğalgaz harcamasını düşürmek için kömür santralleri tekrar devreye alındı.
AVRUPA'DA GAZ FİYATI YÜZDE 60 ARTTI
Paris sokakları kararıyor
Artan enerji maliyetlerinin mahalli idarelere yük getirmemesi için Fransa ilginç bir uygulamaya hazırlanıyor. Val Parisis Kentler Topluluğu’nun kararıyla başkent Paris’in 13 mahallesinde 1 Temmuz’dan itibaren 01:15- 04:45 arasında sokak lambaları kapatılacak. Uygulamanın başarıya ulaşması ve beklenen enerji verimliliğini sağlanması durumunda Fransa genelinde tüm şehirlere yayılacak. Belediyelerin cebinden çıkan fatura tutarını azaltmak isteyen Fransa, Paris’te başlatılacak uygulama ile kentin 1,98 milyon avroluk fatura tutarını 1.5 milyonun altına indirmeyi planlıyor. Kış aylarında Avrupa’da enerji kesintileri olabileceğini belirten enerji verimliliği uzmanı Altuğ Karataş, “Avrupa’da yazın elektrik kesintileri bekleniyor, kışın da doğal gaz kesintileri bekleniyor” dedi.
Bakım çalışması krizi tırmandırır