Ekonomide 'take off' (havalanma) dönemine girildiği 2013 Mayıs'ında Gezi Parkı olayları ile başlayıp 17-25 Aralık darbe girişimleri ile devam eden süreçte Türkiye'yi yolundan döndüremeyen Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY), bir kez daha çirkin yüzünü ve niyetini gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanı'nın tabiriyle, 'haşhaşiler'in önceki akşam Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bulunan alçak mensupları ile kalkıştığı ve halk tarafından durdurulanan fiili darbenin zamanlaması da, ekonomide büyük dönüşüm ve başarılara imza atılan bir döneme denk geldi.
BAŞARIYI HAZMEDEMEDİLER
Rusya ve İsrail'le ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği son dönemde, ekonomide de art arda müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 ile dünyanın en fazla büyüyen ilk 5 ülkesinden olan ve ikinci çeyrekte de bu performansını sürdürmesi beklenen Türkiye, pozitif ayrışmaya devam ediyor. Son açıklanan verilere göre nisan itibarıyla işsizlik oranı yüzde 9.3 ile bir yılın en düşük seviyesine inerken, 1 yılda 1 milyon kişiye istihdam sağlandı. Sabah'ın haberine göre, küresel belirsizliklerin yaşandığı bir ortamda 6 ayın sonunda bütçe fazla vermeye devam ederken, yıllık cari açık 27.2 milyar dolarla 6 yılın en düşük seviyesine geriledi. Avrupa Birliği'nde mayıs ayında yüzde 1.2 azalan sanayi üretimi, Türkiye'de ise yüzde 5.6 arttı. Osmangazi Köprüsü hizmete açılırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü de önümüzdeki ay hizmete girecek.
Türkiye take off dönemlerinde hedef oldu
2013 MAYIS
İstanbul'a 90 milyar liralık yeni havalimanı ihalesi .
Japonlarla 22 milyar dolarlık nükleer enerji anlaşması.
2.5 milyar dolarlık üçüncü köprü ihalesi.
Gösterge faiz yüzde 4.6 ile tarihi dipte.
Borsa İstanbul 93 bin puanla zirvede. 4 IMF'ye borç sıfırlandı Türkiye'nin kredi notu yatırım yapılabilir seviye çıktı.
2016 TEMMUZ
İlk çeyrekte yüzde 4.8 büyüyen Türkiye, pozitif ayrıştı.
Rusya ve İsrail ile ilişkiler normalleşme aşamasına geldi.
Osmangazi Köprüsü açılırken, Yavuz Sultan Selim Köprüsü önümüzdeki ay hizmete girecek.
Küresel belirsizliklere rağmen bütçe ilk 6 ayda fazla verdi.
İşsizlik yüzde 9.3 ile 1 yılın dibine indi, 1 milyon kişiye istihdam sağlandı.
Cari açık 27.2 milyar dolarla 6 yılın en düşük seviyesinde.
AB'de daralan sanayi üretimi Türkiye'de yüzde 5.6 arttı.
Bankalar Birliği lanetledi
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), FETÖ'nün darbe girişimini lanetledi. TBB'den yapılan açıklamada, "Milletimizin iradesine dayanmayan, demokrasimize karşı yapılmış kanun dışı eylemi lanetliyoruz! Demokrasimize sahip çıkıyoruz" denildi. Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Mehmet Cantekin de 15 Temmuz'un önemli bir dönüm naktası olacağını belirterek, "Ülkemiz, bu kritik ve tarihi dönemeci de başarıyla atlatarak, yoluna demokrasiyle, istikrar ve güvenle devam etme kararlılığını tüm dünyaya göstermiştir" dedi.