Köln'de 7-11 Ekim arasında gerçekleştirilen fuara, 107 ülkeden 7 bin 405 firma katılıyor. Dünyanın en büyük gıda fuarı olarak bilinen Anuga'da dünyanın önde gelen gıda firmaları boy gösteriyor.
Pastırma, sucuk, döner, fındık, çay, Bursa kestanesi, süt ürünleri, Çorum leblebisi, cezerye, Türk kahvesi, unlu mamüller, zeytin ve zeytinyağı, meyve suları, doğal içecek gibi ürünleriyle fuara damgasını vuran Türk katılımcılar, hem ziyaretçilerin damaklarını şenlendirdi hem de önemli bağlantılar kurdu.
Merdivenlere bile reklam verdiler
Bazı Türk iş adamlarının fuar alanının merdivenlerine bile reklam vererek ürünlerini tanıttığı organizasyonda, Marmarabirlik, Aroma, Kınık Maden Suları, Uludağ İçecek, Kardelen Kestane, Has Tavuk, Baktat gibi Türkiye'nin adını duyurmuş birçok firmasının yer aldığı fuara ayrıca ziyaretçi olarak gelen iş adamları da ihracat ve ithalat bağlantıları yaptı. Bursa'nın güllaç üreticisi 81 yaşındaki Doğu Kılınç gibi birçok iş adamı, yeni pazarlara açılmak, gıdadaki yeni trendleri görmek için fuarda katılımcılarla görüştü.
Belki de 2. büyük katılımcı Türkiye
Türkiye'nin Dusseldorf Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mustafa Hilmi Aşkın, Türkiye'nin bu fuarda etkili olduğunu söyledi.
Aşkın, şunları kaydetti:
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur ise Almanya pazarının Bursa için önemli olduğunu vurgulayarak, "Bursa'nın yaklaşık 1,8 milyar dolarlık ihracatı, 1,3 milyar dolar da ithalatı var. Net artı verdiğimiz bir pazar. Bu ihracatın yüzde 10'u tarım ve gıda ürünlerinden oluşuyor." dedi.
Fuarın hem Bursa hem de Türk firmalar adına iyi gittiğini ifade eden Onur, şöyle devam etti:
Fuarın Türk gıdacılarına mesajı
BTSO'nun Anuga Heyet Başkanı Burhan Sayılgan da Türkiye'den fuara katılımının giderek arttığını vurguladı.
Her yıl Türk firmalarının kalitesiyle beraber ihracatının arttığını belirten Sayılgan, "Dünyada 7. sırada olan gıda sektörümüzün burada daha fazla yer almasını istiyoruz. Bunu da arzuluyoruz. Bunun da yapılması lazım. Birlikte bu işi halletmemiz gerek. Genel itibarıyla fuar bizim adımıza olumlu geçiyor." dedi.
Gaziantep'ten katılan bir çikolata firmasının ihracat müdürü Asuman Küçükoğlu, 2000 yılında kurulan firmalarının dış satım odaklı olduğunu, iç pazarda yer almadıklarını ifade etti.
Tüm Orta Doğu ile Afrika, Uzakdoğu'da, Vietnam, Singapur, Çin, Katar, Pakistan, Nijerya ve Katar gibi 30 ülkeye çikolata ihraç ettiklerini vurgulayan Küçükoğlu, "Burada yeni pazarlar için görüşmeler yapıyoruz. Çok hareketli geçiyor, bizim gibi diğer Türk firmalar ilgi görüyor. Yeni bağlantılar kuruyoruz." dedi.