Almanya'da, Rus doğal gazındaki kesintiler üzerine üç aşamalı acil durum planında ikinci en yüksek seviye olan "alarm" aşamasına geçildikten sonra olası krizin boyutuna ilişkin fotorğaf da belirmeye başladı. Sanayii Kuruluşları Birliği'nin (BDI) Rusya'dan satın alınan gazın kesintiye uğraması halinde Alman ekonomisinde durgunluğun ve üretimin düşmesinin kaçınılmaz olduğunu açıklamasının ardından hükümetten de benzer bir açıklama geldi. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Der Spiegel dergisine verdiği demeçte, Rus gazının kesintili bir şekilde gelmeye devam etmesi durumunda ülkede gaz kıtlığı yaşanacağını söyledi.
ŞİRKETLER KAPANACAK,İŞSİZLİK ARTACAK
YÜZDE 80 ZAM İHTİMALİ
Almanya'nın enerjiden sorumlu düzenleyici kurumu Bundesnetzagentur'un başkanı Klaus Mueller ise ARD'ye verdiği röportajda enerji maliyetlerinin iki veya üç katına çıktğını belirterek sonbaharda olası yeni fiyat düzenlemeleriyle yüzde 30 ila 80 arasında bir artış daha olabileceğine işaret etti. Kurumun, çeşitli senaryolar üzerinde çalıştığını kaydeden Mueller, her halükarda kış aylarında zor koşullarla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.
SANAYİ KURUMLARINA VERGİ İNDİRİMİ
KUZEY AKIM'DAN LNG'YE
Alman hükümetinin, Kuzey Akım-2 boru hattının bazı kısımlarını, Baltık Denizi kıyısında Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) terminali bağlantısına dönüştürmeyi planladığı da ortaya çıktı. Eğer plan gerçekleşirse Kuzey Akım-2 için karada kurulan boru hatları atıl bir vaziyette durmak yerine LNG temini için kullanıma sunulacak. Rus gazının Almanya üzerinden Avrupa'ya taşınması için projelendirilmiş Kuzey Akım doğal gaz boru hattının yapımı geçen yıl tamamlanmış ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi üzerine Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un kararıyla faaliyete geçirilmeden rafa kaldırılmıştı.