Acil çağrı: 10 bin mağaza parası gidecek

Doların 4 lirayı euronun ise 5 lirayı aşması üzerine AVM'lerde dövizle kira ödeyen markalardan 'acil düzenleme' çağrısı geldi. Kurlardan kaynaklı bu yıl fazladan verecekleri kira miktarı ile 10 bin mağaza açılıp, 5 bin TL maaşla 54 bin kişiye istihdam sağlanabileceğine dikkat çeken BMD Başkanı Sinan Öncel dövizle kira sorununa çözüm için 6 maddelik teklif sundu.

Yeni Şafak
AVM'lerdeki kiralar için 'acil' çağrı

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, yabancı grupların yönetimindeki bazı AVM’lerin dövizle kira ısrarının Türkiye’de organize perakendenin geleceğini tehdit ettiğinin altını çizdi. Öncel, AVM yönetimlerinin günlük kurdan kira dayatmasına karşı acil olarak yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Dövizle kira konusunu değerlendiren Sinan Öncel şunları söyledi:

10 BİN MAĞAZA PARASI KURA GİTTİ

“Hesap çok basit. Türkiye’deki AVM’lerde 12 milyon metrekare kiralanabilir alan var. Perakendeci bu alanın yüzde 35’i, yani 4,2 milyon metrekaresi için günlük kur üzerinden kira ödüyor. En düşük metrekare kira bedeli olan 30 dolar / avro sepeti üzerinden hesaplarsak 3 yılda kira maliyetlerimiz yüzde 70 arttı. 2015’te 4,1 milyar TL olan yıllık maliyetimiz bugün 7 milyar TL’ye dayandı. Günlük kurda ısrar eden AVM’lere bu yıl fazladan en az 3 milyar TL fazladan ödeme yapacağız. Bu rakamla 10 bin mağaza açabilir veya 5 bin TL brüt maaşla bir yıl boyunca 54 bin kişiyi istihdam edebilirdik.

ENDİŞELİYİZ!

Önümüzdeki dönemde maliyetin çok daha ağırlaşacağından endişeliyiz. Çünkü ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları ve tırmanan Rusya – ABD geriliminin dövizi yıl sonunda nerelere taşıyacağını bilemiyoruz, devletimizden piyasa kuralları içinde mutlaka bir yasal düzenleme bekliyoruz. Öte yandan, bölgemizde yaşanan sıkıntılar karşısında markalarımıza destek veren, hiçbir mazerete sığınmayıp anlayış gösteren ve kuru düşük tutan AVM’lere de teşekkür ediyoruz.”

DÖVİZLE KİRA SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM İÇİN 6 MADDELİK TEKLİF

Sinan Öncel, dövizle kira sorununa çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

• Günün piyasa gerçekleriyle uyuşmayan kira sözleşmeleri en kısa zamanda yenilenmeli.

• İsteyen kirasını yine dövizle ödeyebilir ancak yeni projelerde markalara mutlaka TL seçeneği sunulmalı.

• Dövizle borçlanmada olduğu gibi dövizle kiralamaya da sınırlama getirilmeli.

• Yasal mevzuat markalarımızı döviz kuruna esir etmeyecek şekilde güncellenmeli.

• Perakendeci zarar eden mağazadan üç ay önceden haber verme koşulu ile cezasız bir şekilde çıkabilmeli.

• Ülkemizde pek çok AVM’de uygulanan ‘kazan – kazan’ formülü ve ‘ciro kirası’ uygulaması yaygınlaştırılmalı.

EKONOMİ
THY'den yerli uçak açıklaması: 2030'da üreteceğiz

EKONOMİ
ATO üyeleri cumartesi sandık başına gidecek

EKONOMİ
Kilosu 150 liradan alıcı buldu